WHO poudarja, da je potrebno ob novih okužbah hitro ukrepati. Na sliki generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Reuters
WHO poudarja, da je potrebno ob novih okužbah hitro ukrepati. Na sliki generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Reuters

"Obstajajo številni primeri z vsega sveta, ki kažejo, da je moč epidemijo, tudi če je zelo intenzivna, imeti pod nadzorom," je dejal vodja WHO-ja in pri tem kot primere navedel Španijo, Italijo in Južno Korejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa so doslej po svetu potrdili več kot 12,3 milijona okužb z novim koronavirusom. Ozdravelo je 6,5 milijona ljudi. Zaradi covida-19 pa je umrlo 555.977 bolnikov.

Na prvih treh mestih po številu okužb so ZDA, Brazilija in Indija. ZDA in Brazilija sta tudi prvi dve državi z največ smrtnimi primeri zaradi covida-19, sledi jima Združeno kraljestvo.

V primeru ponovnega pojavljanja primerov je treba "hitro ukrepati", je vztrajala Maria Van Kerkhove, ki je pri WHO-ju pristojna za covid-19. Direktor WHO-ja za izredne razmere Michael Ryan pa je pristojne v posameznih državah pozval, naj hitro odkrijejo vire okužb, da bi se tako izognili zaprtju celotnih držav.

V Italiji rahel porast števila novih okužb

V Italiji medtem zaznavaj rahel porast števila novih okužb. V zadnjem dnevu so jih potrdili 276, dan prej pa 229. Kot je sporočilo italijansko ministrstvo za zdravje, so skoraj polovico vseh novih okužb z novim koronavirusom potrdili v Lombardiji, in sicer 135. Tam je v zadnjih 24 urah zaradi covida-19 umrlo šest ljudi.

Zaradi covida-19 je sicer v celi državi v zadnjem dnevu umrlo 12 bolnikov, enako kot dan prej, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Italiji je od začetka pandemije zaradi covida-19 skupno umrlo 34.938 ljudi. Trenutno imajo tej državi 13.428 aktivnih okužb in v bolnišnicah 844 bolnikov s covidom-19, od tega 65 na intenzivni negi. V domači karanteni je 12.519 ljudi, okrevalo pa je 194.273 ljudi, ki so bili okuženi. Vse skupaj se je okužilo 242.639 ljudi.

Vlada v Rimu je konec januarja zaradi epidemije razglasila šestmesečne izredne razmere in jih namerava zdaj podaljšati do konca leta, kar bo italijanski vladi omogočalo, da lahko še naprej sprejema nujne ukrepe za zajezitev virusa.