Foto: AP
Foto: AP

Lani se je na Japonskem rodilo 758.631 otrok, kar je 5,1-odstotni upad v primerjavi z letom poprej. Gre za najmanjše število rojstev, odkar je Japonska leta 1899 začela beležiti statistiko.

Število porok je padlo za 5,9 odstotka na 489.281 parov, kar je prvič v 90 letih, da se je številka spustila pod pol milijona, kar je tudi eden od razlogov za upad števila rojstev. Na Japonskem so namreč zaradi močnih družinskih vrednot in tradicije nezakonski otroci redkost.

Raziskave kažejo, da se mladi Japonci vse manj odločajo za poroke in družine, razlog za to pa je pomanjkanje delovnih mest, visoki življenjski stroški, ki naraščajo hitreje od plač, in korporativna kultura, ki ni skladna z zaposlenostjo obeh staršev. Jokajoči otroci in otroci, ki se igrajo zunaj, vse bolj veljajo za nadlogo, mnogi mladi starši pa pravijo, da se pogosto počutijo izolirani.

Vodja vladnega kabineta Jošimasa Hajaši je novinarjem dejal, da je upadanje rojstev doseglo "kritično raven". "Obdobje naslednjih šestih let do 30. let, ko bo mlajša populacija začela naglo upadati, bo zadnja priložnost, da bi še lahko obrnili trend. Čas se izteka," je opozoril.

Premier Fumio Kišida je upadanje rojstev označil za "največjo krizo, s katero se spopada Japonska", ob tem pa predlagal sveženj ukrepov, ki vključujejo več podpore in subvencij za rojstva, otroke in družine. A strokovnjaki dvomijo, da bodo vladna prizadevanja učinkovita, ker so se do zdaj povečini osredotočala na ljudi, ki so že poročeni ali načrtujejo otroke, ne naslavljajo pa ustrezno vse večje populacije mladih, ki jih poroka in družina ne mikata.

Število rojstev na Japonskem upada že 50 let, ko je doseglo vrh pri 2,1 milijona. Upad na vsega 760.000 rojstev se je zgodil hitreje od napovedi, ki so predvidevale, da se bo to zgodilo šele leta 2035.

Po napovedih naj bi prebivalstvo Japonske do leta 2070 upadlo za okoli 30 odstotkov na 87 milijonov, pri čemer bodo štiri od desetih ljudi starejši od 65 let. Staranje in krčenje prebivalstva negativno vpliva tudi na gospodarstvo in nacionalno varnost.

Južna Koreja do leta 2100 z razpolovljenim prebivalstvom?

S podobnimi težavami kot na Japonskem se spopadajo tudi v Južni Koreji, ki ima celo najnižjo rodnost na svetu, delež pa samo še vztrajno upada. Lani je število rojstev upadlo za 8 odstotkov na 0,72. Za stabilno prebivalstvo bi moral ta delež znašati 2,1, poroča BBC.

Če se bo ta trend nadaljeval, naj bi prebivalstvo Južne Koreje do leta 2100 padlo kar za polovico.

Ne pomaga, da so južnokorejske vlade v zadnjih 20 letih za reševanje te problematike namenile kar 260 milijard evrov. Vlada pare, ki se odločajo za otroke, zasuva z gotovino, od mesečnih državnih podpor do subvencionirane nastanitve in brezplačnih taksijev. Kriti so tako bolnišnični računi kot umetna oploditev – a le za poročene pare.

Podobno kot na Japonskem se je tudi v Južni Koreji leta 2022 le 2 odstotka otrok rodilo neporočenim parom.

V Južni Koreji se vse več žensk odloča, da ne nameravajo imeti otrok, pri čemer kot glavni razlog navajajo dolge, nefleksibilne delovnike (običajno od 9.00 do 18.00) in z njimi nezmožnost usklajevanja kariere z materinstvom.