Civilisti bežijo pred spopadi. Kunduz je z dobrih 250.000 prebivalci šesto največje mesto Afganistana. Foto: Reuters
Civilisti bežijo pred spopadi. Kunduz je z dobrih 250.000 prebivalci šesto največje mesto Afganistana. Foto: Reuters

Afganistanski in talibanski uradniki so glede napada podali več nasprotujočih si izjav. Afganistanski predsednik Ašraf Gani je sporočil, da so varnostne sile odbile napad talibanov. Nekaj ur pred tem je tiskovni predstavnik talibanov sicer sporočil, da so zavzeli več pomembnih zgradb v mestu, poroča Al Džazira.

"Mesto je popolnoma prazno, trgovine so zaprte, ljudje se ne premikajo. Slišati je lahko in težko orožje v več delih mesta," je za Reuters povedal tamkajšnji prebivalec Kaludin.

Natančno število smrtnih žrtev ni znano, med operacijo pa je po navedbah Reutersa umrlo najmanj 36 talibanov. Ubiti so bili najmanj trije civilisti, ranjenih je bilo najmanj 40 civilistov.

Na osrednjem mestnem trgu, kjer so se sredi dneva zbrale afganistanske varnostne sile, se je razstrelil talibanski samomorilski napadalec, pri čemer je umrlo najmanj 10 pripadnikov varnostnih sil in civilistov.

V mestu sta bila prekinjena dostop do elektrike in večina telefonskih vodov, prav tako ni mobilnega signala. Prebivalci se skrivajo v svojih domovih.

Predstavnik afganistanskega obrambnega ministrstva Rohulah Ahmadzaj je povedal, da so talibani za talce vzeli bolnike v zavzeti bolnišnici, in dodal, da jih nočejo napasti, ker se bojijo civilnih žrtev. Talibani naj bi zavzeli tudi mestno elektrarno.

Tiskovni predstavnik afganistanskega notranjega ministrstva Nasrat Rahimi sicer trdi, da je položaj v Kunduzu ob poteku vojaške operacije pod nadzorom in da so ubili "več sto talibanskih teroristov".

Afganistanska vojska nadzira del mesta. V ozadju plakati pred predsedniškimi volitvami 28. septembra letos. Foto: Reuters
Afganistanska vojska nadzira del mesta. V ozadju plakati pred predsedniškimi volitvami 28. septembra letos. Foto: Reuters

Napad sredi mirovnih pogajanj talibanov in ZDA

Ameriški uradnik je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da so v skupnih zračnih napadih na talibanske tarče sodelovale tudi ameriške sile, ameriški vaditelji pa so svetovali afganistanski pehoti.

Napad se je zgodil sredi pogajanj med ameriškimi in talibanskimi pogajalci v Dohi. Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek za Fox News dejal, da bodo ob morebitnem dogovoru s talibani število ameriških vojakov v Afganistanu znižali s 14.000 na 8.600. V četrtek je sicer na jugu države umrl ameriški poveljnik, kar je že 15. ameriška smrtna žrtev letos.

"Talibani ne verjamemo v možnost miru, ki so jo omogočile ZDA in afganistanska vlada," je sporočil Ganijev tiskovni predstavnik Sedik Sediki. "Na eni strani govorijo z ZDA, na drugi strani pa napadajo hiše in vasi. Napad ne bo ostal brez odziva," je še zapisal.

Julija ubitih 1.500 civilistov

Talibani so letos postali najmočnejši od poraza leta 2001, čeprav je v državi skupno še vedno okoli 20.000 pripadnikov vojske ZDA in Nata. V spopadih je bilo samo julija v Afganistanu ubitih okoli 1.500 civilistov, kar je po ocenah Združenih narodov najvišja mesečna številka po maju leta 2017.

Kunduz so talibani za dva tedna zavzeli konec leta 2015, kar je bila takrat prva zavzeta provincialna prestolnica po invaziji na Afganistan pod vodstvom ZDA leta 2001. Padec Kunduza je pripomogel k odločitvi nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obame, da ne umakne vojske iz te države. Prav tako so talibani poskusili zavzeti mesto konec leta 2016, a so se po nekajdnevnih bojih umaknili.

Mesto leži na križišču pomembnih cest, ena vodi na severni del države, ena pa tudi do prestolnice Kabul, ki je okoli 300 kilometrov južno. To so talibani zaprli, da bi preprečili prihod dodatnih vladnih sil v mesto, poroča nemška tiskovna agencija DPA.