Prodajalci pripravljajo krste za sejem v Kabulu. Foto: Reuters
Prodajalci pripravljajo krste za sejem v Kabulu. Foto: Reuters

Sočasno ZN ugotavlja, da so afganistanske provladne sile v letošnjih prvih šestih mesecih v letalskih napadih in kopenskih operacijah v Afganistanu ubile več civilistov kot talibanski uporniki in drugi skrajneži.

Misija ZN-a v Afganistanu (Unama) je število žrtev med civilisti obsodila kot "šokantno in nesprejemljivo". Ugotavljajo, da so skrajneži v omenjenem obdobju v napadih ubili 531, provladne sile pa 717 civilistov.

Večino smrtnih žrtev so zahtevali afganistanski in ameriški letalski napadi, ki so bili izvedeni v podporo kopenskim vladnim silam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več žrtev vojske, manj talibanov

Dečki na sprehodu mimo prizorišča eksplozije. Foto: Reuters
Dečki na sprehodu mimo prizorišča eksplozije. Foto: Reuters

V napadih afganistanskih in mednarodnih sil je bilo ubitih in ranjenih skupno 1397 ljudi, kar je 31 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Napadi talibanov in skrajnežev Islamske države so zahtevali skupno 1968 mrtvih in ranjenih, kar je 43 odstotkov manj.

Otroci predstavljajo kar tretjino vseh civilnih žrtev, saj je bilo v prvih letošnjih šestih mesecih ubitih 327 otrok, ranjenih pa 880.

Lansko leto je bilo sicer za civiliste v Afganistanu najbolj smrtonosno. Po podatkih ZN-a jih je bilo ubitih 3804, od tega 927 otrok.

Vlada in talibani sprejeli resolucijo

Do razkritja številk prihaja sredi pogovorov med ZDA in talibani. Dogovor bi omogočil odhod tujih sil iz države v zameno za vrsto varnostnih zagotovil. Visoki predstavniki Kabula in talibanov so se ta mesec prvič sestali v Dohi, kjer so sprejeli ohlapno resolucijo, ki vsebuje tudi zavezo za zmanjšanja žrtev med civilisti na "nič". Vodja misije Unama Tadamichi Yamamoto je ob objavi poročila spomnil na to zavezo ter vse strani pozval k sprejemu takojšnjih ukrepov.