Tarča napada naj bi bila šiitska poroka. Šiitski Hazari so v Afganistanu pogosto tarča skrajnih sunitskih skupin, kot je na primer Islamska država. Foto: Reuters
Tarča napada naj bi bila šiitska poroka. Šiitski Hazari so v Afganistanu pogosto tarča skrajnih sunitskih skupin, kot je na primer Islamska država. Foto: Reuters

Med žrtvami je tudi veliko žensk in otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za najsmrtonosnejši napad v Afganistanu v zadnjih mesecih.

Eksplozija je nastala okoli 22.40 po krajevnem času zahodno od glavnega mesta, kjer živijo pretežno šiitski muslimani. Kot pravijo priče, naj bi šlo za šiitsko poroko. Afganistanske poroke so običajno množični dogodki, ki se jih udeležuje več sto, včasih celo več tisoč ljudi. Ker običajno nimajo strogih varnostnih ukrepov, so pogosta tarča terorističnih napadov.

IS prevzel odgovornost, talibani napad obsodili

Odgovornost za napad je prevzela Islamska država. Skupina je sporočila, da je napad na "veliko zborovanje heretikov" izvedel njihov samomorilski napadalec. Ob prihodu varnostnih sil na območje eksplozije pa so nato njihovi borci aktivirali še eksploziv v avtomobilu, parkiranem na območju.

Avtentičnosti tega sporočila za zdaj še ni mogoče potrditi, je pa objavljeno na spletnih straneh, ki jih ta skupina običajno uporablja za širjenje svojih sporočil, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Afganistansko notranje ministrstvo je potrdilo le, da se je med gosti poročnega slavja najverjetneje razstrelil samomorilski napadalec. Da bi prišlo še do eksplozije avtomobila bombe, pa za zdaj niso ne potrdili ne zanikali.

Napad so medtem "ostro obsodili" talibani. "Nikakršnega opravičila ni za tako nameren in brutalen poboj žensk in otrok," je po poročanju BBC-ja sporočil talibanski tiskovni predstavnik Zabiulah Mudžahid.

Običajno poroke potekajo v velikih industrijskih halah, kjer so moški praviloma ločeni od žensk in otrok. Na tej poroki je eksplodiralo v moški sekciji, navajajo priče.

Napad se je zgodil sredi pogajanj med ZDA in talibani v Katarju o prekinitvi ognja v Afganistanu in umiku tujih vojakov iz te države.

Pred 10 dnevi so talibani izvedli velik napad pred kabulsko policijsko postajo, pri čemer so ubili najmanj 14 ljudi in jih ranili skoraj 150.

V petek pa je bil v eksploziji v mošeji blizu pakistanskega mesta Keta ubit brat talibanskega voditelja Hibatulaha Akundzadaja, ki naj bi se prav tako udeležil molitve in naj bi bil glavna tarča napada.

63 mrtvih v eksploziji na poročnem slavju v Kabulu