Afganistanska vojska izgublja v spopadih s talibani. Na sliki prizor iz Herata. Foto: EPA
Afganistanska vojska izgublja v spopadih s talibani. Na sliki prizor iz Herata. Foto: EPA

Biden je v torek v Beli hiši dejal, da ZDA izpolnjujejo svoje obljube do Afganistana, kot recimo ponujanje zračne podpore, plačevanje plač v vojski in zagotavljanje hrane in opreme afganistanski vojski. Ob tem pa je dodal: "Morajo se sami boriti." Voditelje v Afganistanu je pozval, naj se združijo in "borijo za svojo državo", poroča BBC.

ZDA so Afganistan napadle oktobra 2001, po 20 letih pa se je predsednik Biden odločil povsem umakniti ameriške sile iz te države. Po umiku, ki je skoraj končan, talibani hitro napredujejo v bojih z afganistansko vojsko. Do zdaj so zasedli že najmanj devet od 34 glavnih mest pokrajin, grozi pa njihovo nadaljnje prodiranje.

Talibanski borci so v torek zasedli mesti Farah in Puli Kumri, ki je od Kabula oddaljen okoli 200 kilometrov. Pred tem so talibani osvojili še Kunduz na severu, ki je na strateškem položaju blizu meje s Tadžikistanom. Čez tamkajšnjo mejo se tihotapita opij in heroin. Talibani so zavrnili mednarodne pozive k prekinitvi ognja.

Afganistanski predsednik je obiskal mesto Mazar-i-Šarif, ki ga oblegajo talibani. Foto: Reuters
Afganistanski predsednik je obiskal mesto Mazar-i-Šarif, ki ga oblegajo talibani. Foto: Reuters

Zadnji pa je v roke talibanov padel Fajzabad, glavno mesto pokrajine Badakšan. "Pozno včeraj so se varnostne sile, ki so se že dneve borile s talibani, znašle pod okrepljenim pritiskom. Talibani so zdaj zavzeli mesto. Obe strani sta utrpeli hude izgube," je o zavzetju Fajzabada povedal lokalni politik Zabihulah Atik. Zavzetje mesta so potrdili tudi talibani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik obiskal oblegano mesto

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je medtem odletel v severno mesto Mazar-i-Šarif, da bi zagotovil podporo tamkajšnjim silam, ki jih oblegajo talibani.

Gani si želi krepiti moralo v enem največjih mest Afganistana. Glede na izjavo iz predsedniške palače bo predsednik preveril splošno varnost na severu. Po pričakovanjih pa bo Gani danes na srečanju z vplivnim lokalnim politikom Ato Mohamedom Nurom in znanim afganistanskim poveljnikom Abdulom Rašidom Dostumom govoril o obrambi mesta.

Izguba tega mesta bi predstavljala hud udarec za vlado v Kabulu, pomenila pa bi tudi izgubo nadzora na severu, ki je dolgo veljal za utrdbo protitalibanskih milic.

Ameriški časopis Washington Post je navedel neimenovane afganistanske vladne uslužbence, ki so dejali, da bi glede na ocene ameriške vojske glavno mesto Kabul lahko padlo v roke talibanov v roku 90 dni.

V zadnjem mesecu je po podatkih ZN-a v spopadih med talibani in vladnimi silami umrlo več kot 1000 civilistov. Vse več je tudi zločinov nad otroki, opozarja Sklad ZN-a za otroke Unicef.