Napad se je zgodil v eni boljših sosesk v prestolnici. Foto: AP
Napad se je zgodil v eni boljših sosesk v prestolnici. Foto: AP

Napadalci so udarili tako z bombami kot strelnim orožjem. Talibani so se že oglasili in sporočili, da so odgovorni za napad.

Varnostne razmere v Afganistanu se zaradi odhoda tujih vojakov hitro slabšajo. Talibani so v začetku maja sprožili silovito ofenzivo, v okviru katere so doslej zavzeli približno polovico afganistanskega ozemlja in več pomembnih mejnih prehodov.

Po velikih uspehih na podeželju so talibani zdaj okrepili napade še na večja mesta, predvsem na prestolnice pokrajin Herat, Kandahar in Helmand. Afganistanske varnostne sile so odločene, da jim strateško pomembnih mest ne prepustijo, a pritisk je silovit. V spopadih je bilo že tudi ubitih več deset civilistov.

V torek so o napadu poročali tudi iz prestolnice Kabul. Prva bomba je odjeknila zvečer v središču mesta. Šlo naj bi za samomorilski napad z avtomobilom bombo na rezidenco obrambnega ministra Mohamadija. Tam je ravno takrat potekal sestanek z več poslanci. Sledil je še oborožen napad na rezidenco. Ranjenih je bilo nekaj ministrovih varnostnikov.

Še več napadov

Slabi dve uri pozneje je v Kabulu eksplodiral še en avtomobil bomba, nato pa je sledilo več manjših eksplozij in streljanje, tudi v bližini strogo varovane t. i. zelene cone, kjer je več tujih veleposlaništev, med drugim ameriško.

Po navedbah varnostnih organov so bili pri tem ubiti štirje ljudje, 20 je bilo ranjenih. Afganistansko notranje ministrstvo je zatrdilo, da so varnostne sile napad uspešno odbile in ubile vse napadalce. Območje je zdaj znova varno, so še dodali.

V Kabulu je tudi v sredo odjeknila bomba, podstavljena ob cesti, nedaleč od prostorov ministrstva za žrtve spopadov. Ranjeni so bili trije ljudje.