Afganistanske varnostne sile na območju Šir Kan Bandarja. Foto: Reuters
Afganistanske varnostne sile na območju Šir Kan Bandarja. Foto: Reuters

Talibani so zgodaj zjutraj začeli napadati mesto Šir Kan Bandar v pokrajini Kunduz na skrajnem severu Afganistana. Mesto in pristanišče na reki Pandž povezujeta afganistansko prestolnico Kabul s tadžikistanskim glavnim mestom Dušanbe.

Številni pripadniki afganistanskih varnostnih sil so med spopadi zapustili svoje položaje in prebegnili čez mejo v Tadžikistan, poroča Al Džazira.

"Zjutraj so talibani po eni uri spopadov osvojili mesto Šir Kan Bandar, pristanišče in vse mejne prehode s Tadžikistanom," je povedal član regionalnega sveta Haladin Hakmi.

"Prisiljeni smo bili zapustiti vse nadzorne točke. Talibani so bili povsod, na stotine njih," pa je za francosko tiskovno agencijo AFP sporočil neimenovani vojaški uradnik.

Tiskovni predstavnik talibanov je potrdil, da so zajeli mejni prehod čez reko Pandž. "Naši borci imajo popoln nadzor nad mestom Šir Kan Bandar in mejnimi prehodi s Tadžikistanom v pokrajini Kunduz," je dejal po navedbah Al Džazire.

ZN: Talibani osvojili 50 od 370 afganistanskih okrožij

Afganistanska vojska je zapustila svoje položaje, številni so prebegnili v Tadžikistan. Foto: Reuters
Afganistanska vojska je zapustila svoje položaje, številni so prebegnili v Tadžikistan. Foto: Reuters

Združeni narodi so še pred današnjim napadom posvarili, da so talibani od meseca maja zajeli že 50 od skupno 370 okrožij v Afganistanu. "Zasedena okrožja obkrožajo prestolnice pokrajin, kar kaže tudi na to, da se talibani pripravljajo, da jih bodo zavzeli, ko se tuje sile popolnoma umaknejo," je Varnostnemu svetu ZN-a sporočila posebna predstavnica za Afganistan Deborah Lyons.

V zadnjih dneh potekajo ostri spopadi med talibani in afganistanskimi vladnimi silami na obrobju prestolnic pokrajin Farjab, Balkh in Kunduz.

Talibani so začeli osvajalske napade ob začetku umikanja preostalih od 2500 do 3500 ameriških vojakov in 7000 pripadnikov zveze Nato v Afganistanu.

V petek srečanje Bidna s predsednikom Ganijem

Na mirovnih pogovorih v Katarju za zdaj še niso dosegli preboja. Talibani trdijo, da so pripravljeni na pogajanja.

V petek se bo ameriški predsednik Joe Biden sestal z afganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem in Abdulahom Abdulahom, vodjo afganistanske pogajalske ekipe. Bela hiša sporoča je v izjavi sporočila, da je namen srečanja ponovna potrditev finančne in humanitarne pomoči ZDA "za podporo afganistanskemu ljudstvu, ženskam, dekletom in manjšinam". Voditelji bodo tudi nadaljevali pogovore o prizadevanjih, "da Afganistan nikoli več ne postane varno zatočišče za teroriste, ki predstavljajo grožnjo ZDA".