Talibani imajo nadzor nad vse večjim delom Afganistana. Foto: EPA
Talibani imajo nadzor nad vse večjim delom Afganistana. Foto: EPA

Talibani in afganistanska vlada so v začetku tedna v Katarju obnovili mirovne pogovore, ki so bili v zastoju od aprila, saj talibani niso želeli sodelovati na vrhu o prihodnosti Afganistana v Turčiji.

Od maja, ko so ZDA in zaveznice začele umikati svoje vojake iz Afganistana, kjer so bili od leta 2001, se nasilje v državi še krepi. Namestnik vodje talibanov in eden njihovih ustanoviteljev, mula Abdul Gani Baradar, je kljub temu danes zagotovil, da so zavezani mirovnim pogovorom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že samo naše sodelovanje v pogajanjih odkrito kaže, da verjamemo v reševanje vprašanj z medsebojnim razumevanjem, je sporočil. Edini način za končanje konflikta v Afganistanu je po njegovem vzpostavitev "pravega islamskega sistema" po odhodu vseh tujih sil.

"Pravi islamski sistem je najboljši način za reševanje vseh vprašanj Afganistancev," je po poročanju AFP-ja dejal Baradar. Ob tem je zagotovil, da bodo v skladu z islamsko vero in afganistanskimi tradicijami upoštevane pravice vseh Afganistancev, vključno z ženskami.

Njegova izjava je okrepila strahove, da bi talibani v primeru vrnitve na oblast ponovno uvedli strogo obliko islamskega prava, pod katerim je bilo dekletom prepovedano hoditi v šolo, ženske, obtožene na primer prešuštva, pa so bile v javnosti kamenjane do smrti, še poroča AFP.

Talibani medtem po poročanju nemške tiskovne agencije DPA še naprej izvajajo pritisk na vlado v Kabulu. V minulih 24 urah so osvojili najmanj šest novih okrožij, so za DPA potrdili lokalni vladni predstavniki.

V provincah Tahar in Fariab na severu države napredujejo proti glavnima mestoma Talokan in Majmana. Po navedbah lokalnega politika Salahudina Rabanija potekajo spopadi ob vhodu v Talokan.

V Fariabu so po zavzetju več ključnih okrožij v minulih dveh tednih talibani oblegali Majmano. Na obrobju mesta so tudi danes poročali o spopadih.

Talibani so od začetka umika ameriških in drugih zavezniških vojakov iz države 1. maja osvojili skupno 41 novih okrožij. Afganistan je razdeljen v 34 provinc in okoli 400 okrožij.