Talibani napovedujejo drugačno politiko do žensk kot v času njihove prejšnje vladavine med letoma 1996 in 2001. Foto: EPA
Talibani napovedujejo drugačno politiko do žensk kot v času njihove prejšnje vladavine med letoma 1996 in 2001. Foto: EPA

Kot poroča Al Džazira, odlok ne določa najnižje starosti za poroko, ki je bila prej določena pri 16 letih.

Talibani so v odloku še določili, da se vdova ne sme še enkrat poročiti 17 tednov po smrti moža, a da je pri izbiri novega moža svobodna.

Po uveljavljeni tradiciji je običaj, da se vdova po smrti moža poroči s katerim od njegovih bratov ali drugih sorodnikov.

Vodstvo talibanov je sporočilo, da je sodiščem ukazalo, naj bodo pošteni do žensk, še posebej do vdov, ki zahtevajo dediščino kot najbližje družinske članice. Talibani so dodali, da so ministre v vladi pozvali, naj med prebivalstvom širijo ozaveščenost o pravicah žensk.

Mednarodna skupnost, ki je po talibanskem prevzemu oblasti avgusta zamrznila milijarde afganistanskih dolarjev, sodelovanje s talibani pogojuje s spoštovanjem pravic žensk in človekovih pravic na splošno.

Ni jasno, ali bodo talibani priznali tudi pravice žensk na področju dela in izobraževanja, a odlok je že naletel na odobravanje med nekaterimi vidnimi Afganistankami.

Mahbuba Seradž, izvršna direktorica Centra za razvoj veščin afganistanskih žensk, je dejala, da tudi pred prihodom talibanov na oblast afganistanski politiki niso tako jasno oblikovali stališča glede pravice žensk na področju poroke.

Optimizem je izrazila tudi Roja Rahmani, nekdanja afganistanska veleposlanica v ZDA. Po njenih besedah je odlok verjetno delno poskus pomiriti zaskrbljenost mednarodne skupnosti in pridobiti zmrznjena sredstva, a uveljavitev nove politike bi bila "izjemna stvar".

Talibani: Spremenili smo se

V času svoje prejšnje vladavine so talibani ženskam prepovedovali zapustiti dom brez spremstva moškega sorodnika in brez prekrivala, ki prekriva tudi obraz, dekletom so prepovedovali izobraževanje, moške pa so silili v to, da imajo brade, prepovedali so glasbo.

Talibani zdaj obljubljajo svobodo izražanja, pravice žensk in amnestijo za uslužbence nekdanje vlade predsednika Ašrafa Ganija, a novinarji se spopadajo z omejitvami pri delu, iz države pa prihajajo poročila o umorih nekdanjih vladnih uslužbencev iz maščevanja. Veliko število srednjih šol za dekleta ne deluje.