Afganistanski minister za spodbujanje kreposti in preprečevanje pregreh Mohamad Kaled Hanafi je sporočil, da ženske v parku niso upoštevale pravil o obveznem nošenju hidžaba, poroča BBC.

Verske voditelje in varnostne agencije je pozval, naj ženskam prepovejo vstop v nacionalni park, dokler "ne najdejo rešitve", in dodal, da turistična potovanja "niso obvezna".

Verski voditelji v Bamijanu so v odzivu sporočili, da so bile ženske, ki so obiskovale park in niso upoštevale pravil, turistke, in ne domačinke.

"Obstajajo pritožbe glede odsotnosti ali nepravilnega nošenja hidžaba, vendar to niso prebivalke Bamijana. Sem prihajajo iz drugih krajev," je za afganistansko tiskovno agencijo Tolo News povedal Sajed Nasrulah Vaezi, vodja sveta šiitskih ulemov v Bamijanu.

Prvi nacionalni park v Afganistanu

Band-e-Amir v osrednji afganistanski provinci Bamijan je že dolga leta priljubljena točka oddiha za afganistanske družine. Leta 2009 so ga kot prvega v Afganistanu razglasili za nacionalni park.

Unesco park opisuje kot "naravno ustvarjeno skupino jezer s posebnimi geološkimi formacijami in zgradbo ter naravno in edinstveno lepoto".

Afganistanska poslanka: Vrnile se bomo

Afganistanska poslanka Mariam Solaimankil je na omrežju X delila pesem o prepovedi in zapisala: "Vrnile se bomo, prepričana sem o tem." Fereshta Abbasi iz organizacije Human Rights Watch je opozorila, da so ženskam prepovedali obisk parka na dan enakosti žensk, in zapisala, da gre za "popolno nespoštovanje do žensk v Afganistanu".

Talibani so od ponovnega vzpona na oblast pred dvema letoma ženskam postopoma omejevali vse več pravic, čeprav so trdili, da so omejitve začasne. Znova so uvedli stroga pravila oblačenja, dekletom so prepovedali obiskovati skoraj vse šole, ženskam so prepovedali opravljati številne poklice in potovati brez moškega "varuha", nazadnje so odredili še zaprtje vseh frizerskih in kozmetičnih salonov.