Po vrnitvi talibanov na oblast so najbolj na udaru ženske v državi. Foto: Reuters
Po vrnitvi talibanov na oblast so najbolj na udaru ženske v državi. Foto: Reuters

Ko so talibani v torek nakazali omenjeno prepoved, je ZN svojim skoraj 3300 članom osebja v Afganistanu sporočil, naj 48 ur ne pridejo na delo, poroča nemški portal Deutsche Welle. Skoraj 400 izmed teh je žensk.

Tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa Stephane Dujarric je dejal, da se bodo predstavniki ZN-a sešli s talibani in poskušali dobiti pojasnila.

Decembra so talibani ukazali vsem tujim in domačim nevladnim organizacijam, naj njihove zaposlene prenehajo delati, ta prepoved pa takrat ni veljala za ZN.

Guterres je po besedah tiskovnega predstavnika dejal, da bi bila takšna prepoved "nesprejemljiva in odkrito povedano nepredstavljiva". Dujarric je dodal, da takšen ukaz "krši temeljne pravice žensk in krši načelo nediskriminacije".

Dejal je še, da ZN trenutno zagotavlja humanitarno pomoč skoraj 23 milijonom ljudi v Afganistanu oziroma skoraj polovici prebivalstva te države.

Pripadnice osebja ZN-a so ključne za delovanje humanitarnih operacij na terenu, še posebej pri prepoznavanju žensk, ki potrebujejo pomoč.

V torek je Unama, podporna misija ZN-a v Afganistanu, sporočila, da je bilo njenemu ženskemu osebju v pokrajini Nangarhar preprečeno priti na delo.

Guterres je že obsodil to prepoved in sporočil, da bo ta spodkopala zmožnost ZN-a dostaviti življenjsko pomembno pomoč ljudem, ki jo potrebujejo.

Po ponovnem prevzemu oblasti v Afganistanu avgusta 2021 so talibani začeli močno omejevati svoboščine v državi, še posebej za ženske. Dekleta ne smejo več hoditi v srednje šole, študentke ne smejo obiskovati univerz.

Delo so izgubile vladne uslužbenke, vse ženske pa ne smejo potovati brez spremstva moškega sorodnika, na ulici pa morajo nositi pokrivalo, ki povsem prekriva tudi obraz. Ženske ne smejo v parke in vrtove.