Afganistanska zdravstvena delavka med izobraževanjem Afganistank o uporabi kontracepcije leta 2009. Foto: AP
Afganistanska zdravstvena delavka med izobraževanjem Afganistank o uporabi kontracepcije leta 2009. Foto: AP

Talibansko ministrstvo za javno zdravje ni podalo nobene uradne izjave o prepovedi kontracepcije, vendar je za Guardian navedbe potrdilo več virov, med njimi tudi lastniki trgovin, lekarn in porodničarke.

"Dvakrat so v mojo trgovino prišli s pištolami in mi zagrozili, naj preneham prodajati kontracepcijske tablete. Redno preverjajo vse lekarne v Kabulu, zato smo prenehali prodajati izdelke," je povedal lastnik ene izmed trgovin v Kabulu.

Prepoved prodaje je potrdilo tudi več drugih trgovcev in lekarnarjev. "Od začetka tega meseca v lekarni ne smemo več ponujati kontracepcijskih tablet in kontracepcijskih injekcij. Preveč nas je strah, da bi prodajali obstoječo zalogo," je dejal neki drugi lastnik trgovine.

Talibanski borci naj bi na ulicah mest govorili ljudem, da je "uporaba kontracepcije in načrtovanje družine del zahodne agende", poročajo Guardianovi viri.

Porodničarka oz. babica, ki ni želela biti imenovana, je za Guardian povedala, da so ji talibanski poveljniki večkrat zagrozili, da ne sme "promovirati zahodnega koncepta nadzora prebivalstva, kar je nepotrebno delo".

Ena najvišjih smrtnosti med porodi

Afganistan je sicer ena izmed najbolj nevarnih držav za rojevanje otrok. Še pred prevzemom oblasti talibanov avgusta 2021 je bila stopnja umrljivosti mater s 638 smrtmi na 100.000 rojstev med najvišjimi na svetu. Guardian še navaja, da zaradi različnih vzrokov med nosečnostjo umre ena izmed 14 Afganistank.

Human Rights Watch je leta 2021 v poročilu zapisal, da velika večina Afganistank – med 61 in 72 odstotki – ni imela dostopa do kontracepcije. "Ženske imajo zaradi pomanjkanja dostopa do sodobne kontracepcije pogosto več otrok, kot si jih želijo, pri čemer se spopadajo s tveganimi nosečnostmi zaradi pomanjkanja oskrbe," so zapisali.

Aktivistka: Koran ne prepoveduje kontracepcije

Številni aktivisti za človekove pravice so obsodili prepoved kontracepcije. "Dostop do kontracepcije in pravica do načrtovanja družine ni le stvar človekovih pravic, prav tako je osrednjega pomena za krepitev vloge žensk in dvig države iz revščine," je dejala Šabnam Nasimi, v Afganistanu rojena politična aktivistka, ki živi v Združenem kraljestvu. Dodala je, da Koran ne prepoveduje kontracepcije ali nadzora nad številom družinskih članov.

Nestrinjanje s popolno prepovedjo je za Guardian izrazil tudi talibanski uradnik Ustad Faridoon iz Kandaharja: "Uporaba kontracepcijskih sredstev je včasih medicinsko potrebna za zdravje mater. V šeriatskem zakoniku je uporaba kontracepcijskih sredstev dovoljena, če obstaja nevarnost za življenje matere. Zato popolna prepoved kontracepcijskih sredstev ni pravilna."

Prepoved kontracepcije je sicer nov napad na pravice žensk. Do zdaj so ukinili visokošolsko izobraževanje za dekleta, zaprli univerze za mlade ženske, prisilili ženske, da zapustijo svoja delovna mesta in jim omejili možnost, da zapustijo svoje domove brez moškega spremljevalca.