Protestniki žalujejo za umrlim Alexom Chowom. Foto: Reuters
Protestniki žalujejo za umrlim Alexom Chowom. Foto: Reuters

Iz bolnišnice, v kateri se je zdravil 22-letni Chow (identificiran tudi kot Chow Tsz-lok), so sporočili, da so študenta računalništva zjutraj razglasili za mrtvega.

Časopis The South China Morning Post je poročal, da je Chow umrl zaradi zastoja srca, potem ko je bil od ponedeljka v komi.

Nezavestnega študenta so v bolnišnico prepeljali v ponedeljek zgodaj zjutraj po nočnih spopadih med policijo in protestniki v okrožju Ceung Kvan O. Našli so ga v parkirni hiši, kjer je ležal v mlaki krvi. Padel je s tretjega na drugo nadstropje.

Predtem so policisti proti parkirni hiši izstrelili solzivec, saj so jih protestniki iz zgradbe obmetavali z različnimi predmeti.

Policija je potrdila, da so policisti blizu parkirne hiše res uporabili solzivec, da bi razgnali protestnike, a da je bila njegova uporaba upravičena. Protestniki medtem policiji očitajo, da je z uporabo solzivca povzročila zamudo pri prihodu reševalcev, poroča Al Džazira.

Čeprav natančno sosledje dogodkov, ki so pripeljali do Chowovega padca, ni povsem jasno, gre za prvo smrtno žrtev med pet mesecev trajajočimi protesti proti vse večjemu vplivu Pekinga v nekdanji britanski koloniji.

Smrt mladeniča je sprožila ogorčenje in izraze sožalja med pripadniki protestnega gibanja. "Danes žalujemo ob izgubi borca za svobodo v Hongkongu," je na Twitterju zapisal znani aktivist Joshua Wong. "Nikogar ne bomo pustili za seboj - kar smo začeli skupaj, bomo končali skupaj. Glede na izgube, ki jih je v zadnjem mesecu pretrpela hongkonška družba, mora vlada plačati ceno," je dodal.

Na spletnih forumih se vrstijo pozivi, naj se prebivalci zvečer množično udeležijo slovesnosti v spomin na Chowa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.