Foto: EPA
Foto: EPA

Spolno nadlegovanje in ustrahovanje sta v avstralskem parlamentu zelo razširjena in prizadeneta tako poslanke kot osebje, je pokazala neodvisna preiskava o "seksistični kulturi" v parlamentu, ki jo je februarja zahteval premier Scott Morrison.

Iz preiskave, v kateri je sodelovalo 1700 intervjuvancev, je še razvidno, da je med tistimi, ki so doživeli določeno obliko spolnega nadlegovanja, tudi 63 odstotkov avstralskih poslank.

"Statistični podatki in komentarji so šokantni, vendar za mnogo žensk tukaj niso presenetljivi in sovpadajo z njihovimi lastnimi izkušnjami," je dejala senatorka Zelenih Sarah Hanson-Young.

Poročilo vsebuje 28 priporočil, vključno z uradnim priznanjem političnih voditeljev, cilji za povečanje spolne raznolikosti in "proaktivnim poudarkom na varnosti in dobrem počutju".

Dokument so objavili ob vsesplošnem ogorčenju zaradi obtožb o posilstvu parlamentarne uslužbenke Brittany Higgins v pisarni enega od ministrov po nočnem druženju s kolegi iz konservativne Liberalne stranke. Njene obtožbe, o katerih sodišče še ni razsodilo, so spodbudile proteste po vsej državi in zahteve po spremembah.

Brittany Higgins je pozdravila poročilo in se zahvalila "številnim pogumnim ljudem, ki so delili svoje zgodbe in prispevali k temu pregledu". "Upam, da se vse strani politike ne le zavežejo tem priporočilom, ampak jih tudi v celoti uresničijo," je dejala.

Avstralijo so marca letos pretresle obtožbe o spolnih napadih, povezanih s tamkajšnjima parlamentom in vlado. Ministrski položaj sta zapustila obrambna ministrica Linda Reynolds in pravosodni minister Christian Porter. Slednjemu so očitali posilstvo, ki naj bi se zgodilo pred več kot 30 leti, vendar policija ni našla dovolj dokazov za nadaljnjo preiskavo.