Igralec in profesor Matjaž Tribušon. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Igralec in profesor Matjaž Tribušon. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Vodja ljubljanskega okrožnega tožilstva, Katarina Bergant, je za Delo povedala, da so 7. junija prejeli kazensko ovadbo zaradi kaznivih dejanj kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja in šikaniranja na delovnem mestu. "V zadevi državnotožilska odločitev še ni bila sprejeta," njene besede povzemajo pri Delu.

Sorodna novica AGRFT: V predavalnici bo odslej študent vsaj z dvema pedagogoma, ne le enim

Po kazenskem zakoniku se kršitev spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja kaznuje z zaporno kaznijo do osem let zapora, še navajajo v Delu.

26-letna igralka je pozimi za oddajo Tednik spregovorila o tem, da jo je dve leti, med letoma 2014 in 2016, med študijem na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) spolno nadlegoval eden izmed njenih profesorjev. Sredi februarja je uradno vložila prijavo spolnega nadlegovanja zoper Matjaža Tribušona. Obtožuje ga, da je med letoma 2014 in 2016 izvajal psihično in fizično nasilje, tako na urah igre, zavito v študijski proces, kot tudi zunaj predavalnice, na hodnikih.

Ob razkrivanju zgodb o spolnem nadlegovanju se je razvnela javna razprava, zvrstilo se je še nekaj pričevanj in bilo oddanih še nekaj prijav "o 'neprimernem obnašanju' profesorjev", ki so jih na akademiji predali v reševanje etični komisiji Univerze v Ljubljani. V podporo igralki so na družbenih omrežjih mnogi uporabljali ključnika #jaztudi in #nisisama.

Tribušon se na obtožbe v zvezi z domnevno neprimernimi oziroma nezakonitimi dejanji doslej ni odzval. Na AGRFT-ju, kjer je zaposlen, ne predava več.