Okuženim bodo sledili s sodobno tehnologijo. Foto: EPA
Okuženim bodo sledili s sodobno tehnologijo. Foto: EPA

Projekt bodo izvajali v Bučeonu, enem najgosteje poseljenih mest v državi, ki leži ob Seulu.

Kot poroča Al Džazira, sistem uporablja algoritme umetne inteligence in tehnologijo za prepoznavo obraza za analizo posnetkov, ki jih bo zagotovilo več kot 10.800 nadzornih kamer, in sledenje gibanju okuženega človeka in ljudi, s katerimi je bil ta v tesnem stiku. Sistem bo nadzoroval tudi, ali ti ljudje nosijo maske, kaže 100-stranski načrt, ki ga je mesto predložilo ministrstvu za znanost in informacijsko in komunikacijsko tehnologijo.

Predstavniki mesta pravijo, da naj bi ta sistem razbremenil ekipo za sledenje stikom v mestu, ki ima več kot 800.000 prebivalcev, iskanje pa naj bi bilo učinkovitejše in natančnejše.

Južna Koreja sicer že ima zelo temeljit, visokotehnološki sistem za sledenje stikom, ki med drugim uporablja podatke o bančnih karticah, lokacijah mobilnih telefonov in posnetke nadzornih kamer.

Še vedno pa se zanaša na veliko epidemioloških preiskovalcev, ki cele dneve iščejo ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi. Tehnologija prepoznave obraza bo, recimo, posnetke nadzornih kamer obdelala v trenutku, medtem ko to zdaj včasih traja tudi več ur.

Sistem naj bi rešil tudi problem, ki ga predstavljajo pričevanja covidnih bolnikov glede stikov, saj pri tem niso vedno najbolj iskreni.

Medtem ko zdaj iskanje enega človeka traja med pol ure in eno uro, predlagatelji novega sistema pravijo, da bi po novem hkrati sledili desetim ljudem v petih do 10 minutah.

Skrbi glede vdorov v zasebnost

Zagovorniki človekovih pravic in nekateri poslanci so medtem izrazili zaskrbljenost, da bo vlada pridobila in obdelovala podatke onkraj potreb, ki jih prinaša pandemija.

Predstavniki mesta Bučeon pa pravijo, da ne bo vdorov v zasebnost, saj da sistem sledi le potrjenim okuženim v skladu z omejitvami, ki jih določa zakon o nadzoru in preprečevanju nalezljivih bolezni.

Ministrstvo za znanost sicer sporoča, da za zdaj nima načrtov za razširitev projekta na državno raven.