Protestniki v tajski prestolnici Bangkok so nosili podobe mjanmarske voditeljice Aung San Su Či. Foto: Reuters
Protestniki v tajski prestolnici Bangkok so nosili podobe mjanmarske voditeljice Aung San Su Či. Foto: Reuters

Lokalni mediji prikazujejo fotografije in posnetke praznih ulic v mestih Mandalaj in Mavlamjine, podobno je bilo tudi stanje v središču največjega mesta v državi Yangon, čeprav je bilo tam danes mogoče opaziti tudi nekaj podpornikov oblasti.

Pred mjanmarskim veleposlaništvom v Bangkoku v sosednji Tajski se je medtem zbralo približno 300 protestnikov. Nekateri med njimi so skandirali gesla proti vojski in nosili portrete odstavljene voditeljice Su Či.

V Mjanmaru že skoraj dve leti vladajo nemiri, odkar je vojaška hunta prevzela oblast in krvavo zatrla vsakršno nasprotovanje, kar je sprožilo številne proteste in spopade po večjem delu države, gospodarstvo pa se je znašlo v škripcih.

Izredne razmere, ki jih je uvedla vladajoča hunta, naj bi se iztekle s koncem januarja, nato pa naj bi oblasti v skladu z ustavo pripravile načrte za izvedbo novih volitev.

Vendar se je v torek sestal mjanmarski svet za obrambo in varnost, ki ga v večini sestavljajo pripadniki hunte. Odločili so, da se "stanje v državi še ni normaliziralo", zato bi lahko "podaljšali izredne razmere". Še danes naj bi objavili tudi sporočilo za javnost.

ZDA, Kanada in Velika Britanija so medtem ob obletnici državnega udara v Mjanmaru sprožile nov sveženj sankcij proti tamkajšnjim generalom in organizacijam, ki podpirajo vladajočo vojaško hunto, vendar te dosedanji tovrstni ukrepi očitno niso vrgli s tira.