Kašmir si delita Indija in Pakistan. Foto: Reuters
Kašmir si delita Indija in Pakistan. Foto: Reuters

Omejitve v Džamuju, ki velja za mirnejše območje, so odpravili že prej, zdaj pa so določene omejitve gibanja omilili še v kašmirski dolini, ki velja za žarišče upora proti indijski vladavini.
Glavne mošeje na območju, imenovane Jama Masjid, sicer za petkove molitve niso odprli. "Morate razumeti, da omejitve in omilitve veljajo za določena območja. Ne morete jih kar posplošiti," je pojasnil predstavnik tamkajšnje policije Munir Kan.

Danes so odprli tudi nekatere javne ustanove, šole pa naj bi znova odprli prihodnji teden. Kmalu naj bi po navedbah oblasti začeli ponovno vzpostavljati tudi komunikacijsko omrežje na območju.

Obstreljevanje na meji

Z de facto meje med indijskim in pakistanskim delom Kašmirja medtem poročajo o smrtnih žrtvah medsebojnega obstreljevanja. Uradniki na delu pod nadzorom Pakistana so v četrtek sporočili, da so indijske sile ubile pet njihovih vojakov. Pakistanska vojska je v odgovor ubila pet indijskih vojakov. Indijska vojska je sporočila, da je to izmišljotina.

Indijska vlada je 5. avgusta odpravila 370. člen ustave, ki je večinsko muslimanski indijski zvezni državi Džamu in Kašmir zagotavljal avtonomijo v vseh zadevah z izjemo zunanjih zadev, obrambe in komunikacij. Na območje je New Delhi poslal tudi močne vojaške okrepitve in uvedel policijsko uro ter omejitve v komunikacijah.

Pakistan pozval k sklicu seje VS-ja

Pakistan, ki si Kašmir deli z Indijo vse od neodvisnosti od Velike Britanije leta 1947, trdi, da razmere v Kašmirju pomenijo neposredno grožnjo mednarodnemu miru in varnosti. Pakistan je zato v torek Združene narode pozval k sklicu izredne seje Varnostnega sveta glede Kašmirja. Danes se je ta za zaprtimi vratmi na pobudo Kitajske tudi sestal. O Kašmirju je VS razpravljal prvič po letu 1972.

Kitajska je krivdo za zaostritev napetosti pripisala Indiji. Ta je obsodila tuje vmešavanje v spor glede Kašmirja, Pakistan pa je zasedanje VS-ja pozdravil.

Indijska vlada je 5. avgusta odpravila 370. člen ustave, ki je večinsko muslimanski indijski zvezni državi Džamu in Kašmir zagotavljal avtonomijo v vseh zadevah z izjemo zunanjih zadev, obrambe in komunikacij. Foto: Reuters
Indijska vlada je 5. avgusta odpravila 370. člen ustave, ki je večinsko muslimanski indijski zvezni državi Džamu in Kašmir zagotavljal avtonomijo v vseh zadevah z izjemo zunanjih zadev, obrambe in komunikacij. Foto: Reuters

Kitajski veleposlanik pri ZN-u Žang Džun je po zasedanju krivdo za napetosti v Kašmirju pripisal Indiji. Odpravo avtonomije je označil za nedopustno enostransko dejanje. "Mir in stabilnost na obmejnem območju sta ogrožena," je dodal Žang in izrazil zaskrbljenost. Indijo in Pakistan je pozval, naj skupaj poiščeta mirno rešitev za napetosti. Poudaril je, da Indija s svojimi dejanji pod vprašaj postavlja tudi suverenost Kitajske.

Indijski veleposlanik pri ZN-u Sjed Akbarudin je bil po seji kritičen do mednarodnega vmešavanja v spor glede Kašmirja. "Ne potrebujemo mednarodnih vsiljivcev, ki nam skušajo povedati, kako naj živimo," je poudaril.

Pakistanski premier Imran Kan je že pred sejo po telefonu govoril z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. "Voditelja sta imela dober pogovor. Dogovorila sta se, da bosta ostala v stalnem stiku," je sporočil pakistanski zunanji minister Šah Mehmud Kureši.

Indija odpravila nekatere omejitve v Kašmirju

Protestni shod v Šrinagarju

Več sto prebivalcev Kašmirja se je medtem zbralo na protestnem shodu v mestu Šrinagar, kjer so se želeli po petkovih muslimanskih molitvah odpraviti na pohod po glavni ulici. "Skušamo predreti blokado in iti do središča mesta, a nam policija s silo to preprečuje," je povedal eden od protestnikov.

Policija je uporabila solzivec in streljala z zračnimi puškami, da bi protestnike razgnala. Ti so odgovorili s kamenjem. O poškodovanih ne poročajo.