Deček v s snegom prekritem zabaviščnem parku v Kabulu. Foto: EPA
Deček v s snegom prekritem zabaviščnem parku v Kabulu. Foto: EPA

Agencija za naravne nesreče v Afganistanu je sporočila, da je v zadnjem tednu zaradi posledic mraza umrlo 88 ljudi, skupno pa v celotnem mesecu že 166. Podatke so zbrali v 24 od 34 provinc, poroča Deutsche Welle.

Kot je pojasnil predstavnik agencije Abdul Rahman Zahid, so bili vzroki smrti poplave, požari, podhlajenost in iztekanje plina iz plinskih gorilnikov. Zaradi izrednih razmer je bilo uničenih okoli sto hiš, poginilo pa je tudi skoraj 80.000 glav živine.

"Afganistanska zima je, kot vsakdo v Afganistanu ve, lahko velika poguba za številne družine, sploh zdaj, ko se številni za preživetje zanašajo na humanitarno pomoč," pa je dejal predstavnik Združenih narodov Martin Griffiths.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pred dnevi opozorila, da zaradi zelo slabih vremenskih razmer ne morejo dostaviti pomoči v provinco Badakšan na severovzhodu države, kjer je 17 ljudi umrlo zaradi "akutne respiratorne okužbe".

Afganistan se spopada tudi z velikim pomanjkanjem hrane. Človekoljubne agencije so opozorile, da več kot polovici izmed 38 milijonov prebivalcev grozi lakota, skoraj štiri milijone otrok pa je podhranjenih.

Odkar so oblast v državi leta 2021 prevzeli talibani, se je zunanja pomoč za Afganistan močno zmanjšala.