S ponovnim prihodom talibanov na oblast se je Afganistan za dekleta in ženske spremenil v zapor. Foto: EPA
S ponovnim prihodom talibanov na oblast se je Afganistan za dekleta in ženske spremenil v zapor. Foto: EPA

Ukaz talibanskega ministrstva za visoko izobraževanje je bil poslan izobraževalnim ustanovam v severnih pokrajinah in v Kabulu, kjer bodo konec februarja začeli sprejemne izpite. Če univerze ne bodo upoštevale ukaza, jim grozijo sankcije.

Ministrstvo za visoko izobraževanje je že decembra lani obvestilo univerze, da do preklica ženskam ne dovolijo študija. Kmalu zatem so talibanske oblasti prepovedale delo ženskam, ki so zaposlene v nevladnih organizacijah. Že pred tem je vrata dekletom morala zapreti večina srednjih šol.

Omejevanje dela in izobraževanja za ženske je naletelo na oster odziv mednarodne skupnosti. Zahodne države opozarjajo Afganistan, da bo moral spremeniti svoj odnos do žensk, če bo želel doseči mednarodno priznanje in sprostitev gospodarske osamitve, ki so jo uvedli, potem ko so talibani avgusta leta 2021 znova prevzeli oblast.

Zaradi sankcij in ukinitve mednarodne pomoči se je Afganistan znašel v hudi gospodarski krizi, zaradi česar je ogroženih na milijone prebivalcev.

Svetovna banka je sicer v poročilu ta teden sporočila, da so bile talibanske oblasti, ki so se osredotočile na gospodarsko samozadostnost, lani uspešne pri pobiranju davkov in celo povečale izvoz.