Napadi na Aden so se okrepili, eksplozije so med drugim odjeknile tudi v tamkajšnjem največjem skladišču orožja. Foto: EPA
Napadi na Aden so se okrepili, eksplozije so med drugim odjeknile tudi v tamkajšnjem največjem skladišču orožja. Foto: EPA
Srečanje Arabske lige: jordanski kralj Abdulah II. (levo) v pogovoru z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem. Foto: EPA
V Jemnu nadaljevanje ofenzive

"Pogajanja pod vodstvom mojega posebnega odposlanca Džamala Benomarja in ob podpori Varnostnega sveta so edina možnost, da preprečimo dolg konflikt," je na srečanju v Šarm El Šejku poudaril Ban. Združeni narodi so zaradi poslabšanja razmer v Sani začeli evakuacijo več kot 100 mednarodnih sodelavcev iz jemenske prestolnice.

Jemenski predsednik Abdrabu Mansur Hadi je v nagovoru voditeljem hutijevske upornike označil za iranske lutke. "Iranskim lutkam pravim: vi ste tisti, ki ste s svojo politično nezrelostjo uničili Jemen." Iran je zanikal, da pomaga hutijevski milici pri urjenju in finančni podpori, kar mu očitajo jemenske oblasti in nekatere zahodne države.

V Adnu napad na skladišče orožja
Medtem mednarodne zračne sile pod vodstvom Savdske Arabije tretjo noč oz. dan nadaljujejo ofenzivo proti šiitskim upornikom, tudi v mestu Aden na jugu države, od koder je predsednik Hadi v sredo po njihovem vdoru zbežal v Savdsko Arabijo. Kot je poročala državna savdska televizija, so pripadniki mornarice z akcijo Tornado iz Adna evakuirali več deset diplomatov, med katerimi je bilo tudi več Savdijcev. Potem ko so hutijevski uporniki pretekli mesec zavzeli Sano, je namreč več držav, med njimi Savdska Arabija, Združeni arabski emirati in Kuvajt, preselilo svoja veleposlaništva v Aden.

Več eksplozij je danes odjeknilo tudi v največjem adenskem skladišču orožja, zaradi česar je del mesta ovit v gost oblak dima in plamenov.

Kmalu razširitev ofenzive s kopenskimi silami?
Voditelji Arabske lige naj bi po sprva predvideni agendi največ govorili o združenih arabskih silah, zdaj pa je v ospredju operacija v Jemnu. V petek je jemenski zunanji minister Riad Jasin dejal, da obstaja dogovor o kopenskih silah, ki naj bi se, prav tako pod vodstvom Savdske Arabije, vključile v vojaško operacijo v Jemnu.

Ameriški predsednik Barack Obama je znova izrazil svojo podporo operaciji. Kot poroča BBC, je ameriška vojska v petek v Adenskem zalivu rešila dva savdska pilota, ki sta se izstrelila iz njunih bojnih letal F15. Medtem je nekdanji jemenski predsednik Ali Abdulad Saleh, čigar podporniki se borijo na strani hutijevskih upornikov, pozval k premirju.

Od začetka ofenzive je bilo ubitih najmanj 62 ljudi, 452 je ranjenih, je sporočilo jemensko zdravstveno ministrstvo.

V Jemnu nadaljevanje ofenzive