V savdskih zračnih napadih naj bi bile žrtve med civilisti. Foto: Reuters
V savdskih zračnih napadih naj bi bile žrtve med civilisti. Foto: Reuters
Jemen
Hadi se je skupaj z zvestimi silami umaknil v Aden, kjer pa se je kmalu znašel v napadih upornikov. Foto: EPA
Sana
Hutijski uporniki so od septembra zavzeli večji del države. Foto: EPA
Savdski vojaki
Savdijci naj bi imeli pripravljenih na tisoče vojakov za morebitno kopensko posredovanje. Foto: EPA
Savdska Arabija začela z napadi na Jemen
Vojaško posredovanje v Jemnu

Riad je sporočil, da bodo storili vse, kar je treba za zaščito prebivalcev sosednjega Jemna in zakonite oblasti. Po poročanju arabske televizije Al Arabija je pripravljenih okoli 150.000 savdskih vojakov in 100 bojnih letal. Vir blizu vojaških predstavnikov v Savdski Arabiji je povedal, da bo za ustalitev razmer v Jemnu verjetno potrebna kopenska ofenziva.

V zračnih napadih naj bi sodelovala tudi vojaška letala Egipta, Maroka, Jordanije, Sudana, Kuvajta, Združenih arabskih emiratov in Bahrajna. Namero o sodelovanju v kopenskih operacijah so že izrazili Egipt, Jordanija, Sudan in Pakistan.

Sodelovanje v operaciji sta že potrdila Jordanija in Sudan.

ZDA so izrazile podporo operaciji, predsednik Barack Obama pa je odobril logistično in obveščevalno pomoč. V Beli hiši so poudarili, da ameriške sile ne sodelujejo neposredno v vojaških operacijah.

Savdski veleposlanik v ZDA Adel Al Džuber je pojasnil, da je operacija za zdaj omejena na zračne napade na različne tarče v Jemnu, vendar pa že poteka mobilizacija druge vojaške opreme. Po njegovih besedah bo koalicija storila, kar koli bo treba.

Teheran zahteva konec napadov
Iransko zunanje ministrstvo je obsodilo savdsko operacijo in hkrati zanikalo, da bi finančno in vojaško podpiralo hutijske upornike, o čemer so prepričani predstavniki jemenskih oblasti in nekatere zahodne države.

Teheran je zahteval takojšnjo ustavitev vseh vojaških operacij v Jemnu, saj bi te lahko po njegovem mnenju še bolj zapletle krizo v državi in preprečile njeno mirno rešitev.

Prvi dan operacije so savdska letala napadla položaje upornikov v Sani, vključno z mednarodnim letališčem in predsedniškim kompleksom, ki so ga uporniki zasedli januarja.

Iz Adna poročajo, da so sile, zveste predsedniku Abdrabuhu Mansurju Hadiju, po silovitih spopadih znova prevzele nadzor nad tamkajšnjim letališčem, ki so ga ta teden zavzele sile nekdanjega predsednika Alija Abdulaha Saleha, močnega zaveznika upornikov in še vedno vplivne osebnosti kljub njegovemu odhodu z oblasti po množičnih protestih leta 2011.

Boj velikih za prevlado v regiji
Jemen je v zadnjih mesecih zdrsnil na rob državljanske vojne, potem ko so septembra lani hutijski uporniki, ki naj bi imeli podporo Irana, iz svojih oporišč na severu države zavzeli prestolnico Sana in območja z večinsko sunitskim prebivalstvom.

Čeprav hutijski uporniki zatrjujejo, da se bojujejo proti korupciji in ekstremizmu v državi, je mednarodna skupnost na strani Hadija, ki je tudi zaveznik ZDA v boju proti Al Kaidi, ki ima prav v Jemnu svojo najmočnejšo izpostavo.

Predsednik Hadi je februarja pobegnil iz hišnega pripora in se zatekel v pristaniško mesto Aden na jugu države, kjer je razglasil začasno prestolnico.

Uporniki se niso ustavili v Sani in so začeli s prodorom na jug z napadi na Aden, zaradi česar je Hadi pobegnil iz svoje predsedniške palače ter zaprosil Varnostni svet ZN-a za odobritev vojaškega posredovanja proti hutijskim upornikom, ki so razpisali denarno nagrado za prijetje predsednika. Kljub različnim poročilom so jemenski vladni predstavniki zanikali, da bi Hadi zapustil državo.

Visoki voditelj upornikov je sporočil, da savdski zračni napadi pomenijo agresijo na Jemen, ki bi lahko pripeljala do spopadov širših razsežnosti na območju. Po mnenju poznavalcev bi lahko najrevnejša arabska država postala prizorišče posrednega bojevanja med šiitskim Iranom in Savdsko Arabijo skupaj z njenimi sunitskimi zaveznicami na območju, ki podpirajo predsednika Hadija.

Hezbolah zračne napade obsoja
Libanonski Hezbolah je savdske napade na Jemen obsodil, češ da bodo vnesli še več napetosti na že tako nemirno območje.

Zaskrbljenost nad vojaško operacijo je izrazila tudi Sirija, ki je sporočila, da je "močno zaskrbljena nad nevarnim razvojem dogodkov v Jemnu". Iz sirskega zunanjega ministrstva so še sporočili, da je Damask pozval stranke v Jemnu k dialogu in politični rešitvi.

Peking poziva k dialogu
Kitajska je izrazila veliko zaskrbljenost zaradi poslabšanja razmer v Jemnu in vse vpletene strani pozvala k delovanju v skladu z resolucijami, ki jih je glede države sprejel Varnostni svet ZN-a. V Pekingu so se zavzeli za hitro rešitev krize prek političnega dialoga.

Jemen vsak mesec izvozi okoli 1,5 milijona sodčkov nafte, večinoma na Kitajsko, a neimenovan kitajski trgovinski vir je povedal, da lahko to količino brez težav nadomestijo z nafto iz zahodne Afrike.

Savdska Arabija začela z napadi na Jemen
Vojaško posredovanje v Jemnu