Prvega moža Združenih narodov je na letališču sprejel sudanski zunanji minister Lam Akol. Foto: EPA
Prvega moža Združenih narodov je na letališču sprejel sudanski zunanji minister Lam Akol. Foto: EPA
Sudanci si želijo le miru. Foto: Reuters

V spopadih v tej revni pokrajini je v zadnjih štirih letih umrlo 200.000 ljudi, približno 2,5 milijona jih je zapustilo domove. Ban bo največ pozornosti namenil načrtovanju dela 26.000 vojakov misije Afriške unije in ZN-a, ki bodo na območje prišli prihodnje leto, njihova glavna naloga pa bo končanje nasilja. Samo avgusta je v spopadih umrlo na stotine ljudi.

Ban Ki Mun, ki je v Sudanu prvič, se bo srečal s sudanskim predsednikom Omarjem Al Baširjem, obiskal pa bo tudi sosednja Libijo in Čad. Baširja bo skušal prepričati, da bi z uporniki sklenil mirovni sporazum.

Pretekli teden je generalni sekretar začrtal tri glavne točke reševanja krize: namestitev 26.000 vojakov, nadaljevanje mirovnih pogovorov in pomoč omenjeni pokrajini. Kot je dejal v intervjuju za italijansko La Repubblico, bodo morale zahodne države pomagati s strokovnjaki, ki bodo sodelovali v misiji.

Dvom glede Al Baširja
Povabila za sodelovanje v mirovnih pogovorih naj bi bila odprta za približno 12 uporniških skupin, Ban Ki Mun pa opozarja, da mora obstajati politična volja znotraj sudanske vlade, da bi se pogajanja premaknila z mrtve točke. Zahodni diplomati ostajajo sumničavi do namenov Al Baširja, ki je privolil v misijo in nadaljevanje pogovorov, francoski in britanski diplomati pa so pretekli teden omenjali vnovično uvedbo sankcij proti Kartumu, če ne bo sodeloval v reševanju situacije v pokrajini.

Nadaljevanje spopadov je še poslabšalo že tako nevzdržne razmere v pokrajini, kjer so prebivalci in begunci že dolga leta obsojena na lakoto.