Uničevanje sirskega kemičnega orožja se je začelo v nedeljo in bo trajalo do sredine leta 2014. Foto: EPA
Uničevanje sirskega kemičnega orožja se je začelo v nedeljo in bo trajalo do sredine leta 2014. Foto: EPA

V pismu članicam Varnostnega sveta ZN-a je Ban zapisal, da izvedence, ki bodo do sredine prihodnjega leta nadzorovali uničenje zalog kemičnega orožja v Siriji, čakajo doslej še neznana tveganja.

"Skupina bo sodelovala v operaciji, kakršna doslej še ni bila izpeljana. Okoliščine so zaradi tega nevarne in nepredvidljive," je opozoril generalni sekretar ZN-a.

Ban v pismu predlaga skupno delovanje ZN-a in Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW). Stočlanska misija bi tako bila razdeljena na obe organizaciji.

OPCW bi prevzel "tehnično vodstvo", ZN pa "strateško koordinacijo". Vodjo misije bi morali šele imenovati. Ob tem je generalni sekretar poudaril, da so to za zdaj le predlogi. Preden bi lahko dobili takšno misijo, je potrebno sprejetje ustrezne resolucije VS-ja.

Oporišče na Cipru?
Da bi bili varnostna tveganja čim bolj pod nadzorom, Ban tudi predlaga, da bi imeli svoje oporišče na Cipru. V Sirijo pa bi poslali samo izvedence, ki jih nujno potrebujejo na kraju dogodka.

Skupina bi delovala v treh stopnjah - najprej usklajevanje in načrtovanje, nato lokaliziranje in zavarovanje kemičnega orožja, na koncu pa nadzor nad uničenjem. Misijo naj bi financirali s sredstvi iz proračuna ZN-a, OPWC-ja in iz prav v ta namen ustanovljenega sklada.

"Tretja stopnja bo najtežja in z največ izzivi. Med 1. novembrom 2013 in 30. junijem 2014 se od skupne misije pričakuje, da bo podpirala, nadzorovala in preverila uničenje kompleksnega programa kemičnega orožja v več skladiščih po različnih predelih države, ki je vpletena v spopade. Gre za skupno 1.000 ton kemičnega orožja, snovi in dodatkov, ki jih je težko upravljati, jih prevažati in uničiti," je v pismu še opozoril Ban.