Strokovnjaki ZN-a naj bi s sirsko vlado sodelovali dobro. Foto: EPA
Strokovnjaki ZN-a naj bi s sirsko vlado sodelovali dobro. Foto: EPA

Strokovnjaki iz Organizacije za prepoved kemičnega orožja so dejali, da sirski dokumenti, ki so jih prejeli v sredo, delujejo "obetavno". Pregledi na terenu in uničevanje orožja naj bi se začeli prihodnji teden, časovni okvir pa je odvisen od pogovorov s sirskimi strokovnjaki, ki so se začeli v sredo, so sporočili v ZN-u.

Strokovnjaki želijo preveriti podatke, ki jih je posredovala sirska vlada. Predstavnik ZN-a Martin Nesirky je sodelovanje s sirskimi oblastmi označil za dobro.

Delovanje inšpektorjev ZN-a na terenu je sicer zavito v skrivnost. Konvoj treh vozil ZN-a je v četrtek odpeljal izpred hotela v središču Damaska, njegov cilj pa ni znan, poroča BBC. Druga skupina inšpektorjev naj bi se misiji v Siriji priključila prihodnji teden.

Uničenje do sredine 2014
V torek je v Sirijo sicer prispelo 19 strokovnjakov za razoroževanje. Njihova naloga je izvajanje resolucije ZN-a, ki zahteva uničenje sirskega kemičnega orožja do sredine prihodnjega leta. Eno izmed ključnih področij je priprava na uničenje materiala za kemično orožje in opremo.

Resolucija Varnostnega sveta ZN-a temelji na dogovoru med Združenimi državami in Rusijo, ki je bil sklenjen prejšnji mesec. Sirija naj bi sicer imela več kot 1.000 ton živčnega plina sarin in drugega kemičnega orožja.

Ruska televizija: Kemični napad so izvedle savdske sile
Ruska televizija Russia today medtem poroča o ozadju avgustovskega napada s kemičnim orožjem v predmestju Damaska. Kot poroča RT, so neimenovani ruski diplomatski viri ruski tiskovni agenciji Interfax dejali, da so omenjeni napad izvedle posebne enote Savdske Arabije. Ta naj bi enote poslala čez Jordanijo, posebne enote pa naj bi delovale s podporo skupine Liva Al Islam, ki jo vodi sin savdskega salafističnega klerika. Skupina si je lastila zasluge tudi za napad julija 2012, v katerem je bil ubit sirski obrambni minister Davud Radžiha.

Kemični napad je spremenil razmerja v Siriji, so dejali ruski diplomatski viri, zato naj bi tudi nekateri pripadniki oborožene opozicije tuje diplomate in pripadnike mednarodnih organizacij v Siriji obveščali o tem, kdo je odgovoren za napad.