Generalni sekretar ZN-a se je moral soočiti s številnimi protestniki. Foto: Reuters
Generalni sekretar ZN-a se je moral soočiti s številnimi protestniki. Foto: Reuters

Dejal je, da bo ob tem, ko naj bi v pokrajino prispelo 26.000 pripadnikov mirovnih enot ZN-a in Afriške unije (AU), zahteval tudi napredek v mirovnih pogovorih med sudanskimi oblastmi in darfurskimi uporniki. Če političnega napredka ne bo, bo po Banovih besedah močno oteženo tudi delo mirovnikov.

Ob njegovem obisku begunskega taborišča pri El Fašerju na severu Darfurja pa se je moral generalni sekretar ZN-a soočiti s številnimi protestniki, ki so zahtevali, da jim pomaga pri vrnitvi domov. Zaradi tega je moral tudi prerazporediti urnik svojega obiska v Sudanu.

Ban se je pred obiskom taborišča srečal s predstavniki misije AU-ja, ki naj bi štela 7.000 vojakov, a je zaradi pomanjkanja sredstev močno okrnjena. Tako je v Sudanu trenutno manj kot 6.000 mirovnikov AU-ja.

Nemiri v Darfurju, ki trajajo od leta 2003, so do zdaj zahtevali že 200.000 žrtev, razseljenih pa je več kot 2 milijona ljudi. Vojnih zločinov na tem območju so poleg arabskih milic osumljeni tudi predstavniki sudanskih oblasti.