V tovarni Tazreen, kjer delajo oblačila za multinacionalke, kot sta C&A in Ling&Fung, je umrlo več kot sto delavcev. Foto: Reuters
V tovarni Tazreen, kjer delajo oblačila za multinacionalke, kot sta C&A in Ling&Fung, je umrlo več kot sto delavcev. Foto: Reuters
Tragedija v bangladeški tekstilni tovarni

Gasilci so požar, ki je izbruhnil v soboto zjutraj, gasili do nedelje zjutraj. Oblasti se bojijo, da bo žrtev še več. Gasilci so iz tovarne prinesli okoli sto trupel, 12 ljudi pa je umrlo, ko so se skušali s skokom skozi okno rešiti iz sedemnadstropne goreče zgradbe.

Kršenje varnostnih standardov?
Vzroke za požar še iščejo, lastnik pa trdi, da je tovarna izpolnjevala standarde varnosti. Tovarna Tazreen je oblačila izdelovala za številne multinacionalke iz Evrope in ZDA, med največjimi naročniki sta nizozemski C&A in hongkonški Li & Fung.

"V tovarni je bilo ujetih več kot tisoč delavcev," je po tragediji zatrjevala 42-letna delavka po imenu Romesa, ki se je iz smrtonosne pasti rešila s skokom skozi okno. "Skočila sem iz četrtega nadstropja, pristala pa sem v tretjem nadstropju sosednjega poslopja. Nekateri so padli na ulico in so umrli," je Romesa opisovala način, kako si je rešila življenje.

Tekstil gospodarska hrbtenica države
Bangladeš je sicer drugi največji izvoznik oblačil na svetu, takoj za Kitajsko. Izvoz oblačil predstavlja kar 15 milijard evrov oz. 80 odstotkov vsega nacionalnega izvoza. Tekstilna industrija predstavlja hrbtenico gospodarskega vzpona ene najrevnejših in najgosteje poseljenih držav na svetu.

Po podatkih nevladne organizacije Clean Clothes Campaign, ki se ukvarja s pravicami delavcev v tekstilni industriji, je v zadnjih šestih letih v Bangladešu v tovarniških požarih umrlo najmanj 500 ljudi. Zdaj bodo tej žalostni številki dodali še 109 novih imen.


Tragedija v bangladeški tekstilni tovarni