Medaljo je prejel tudi častni vodja indijanskega plemena Crow Joseph Medicine Crow. Foto: EPA
Medaljo je prejel tudi častni vodja indijanskega plemena Crow Joseph Medicine Crow. Foto: EPA

Ameriški predsednik je gostil 16 igralcev, športnikov, aktivistov, znanstvenikov, človekoljubnih delavcev in politikov, ki se ponašajo s pomembnimi življenjskimi dosežki. Med prejemniki odlikovanj so filmski igralec Sidney Poitier, borec za državljanske pravice, prečastiti Joseph Lowery, teniška legenda Billie Jean King, upokojena vrhovna sodnica Sandra Day O'Connor, upokojeni južnoafriški škof Desmond Tutu in britanski znanstvenik Stephen Hawking.

Obama je medaljo podelil tudi demokratskemu senatorju iz Massachusettsa Edwardu Kennedyu, ki pa se podelitve odlikovanj zaradi bolezni ni udeležil, in je nagrado namesto njega prejela njegova hčerka Kara Kennedy. Odlikovanje sta prejeli tudi ustanoviteljica organizacije za pomoč žrtvam raka Nancy Goodman in znanstvenica Janet Davison Rowley, ki je odkrila izvor levkemije.

Nagrado so dobili še ustanovitelj klinike za pomoč revežem na Floridi Pedro Jose Greer, vojak, zgodovinar in častni vodja indijanskega plemena Crow Joseph Medicine Crow, pevka in igralka Chita Rivera, nekdanja visoka komisarka ZN-a za človekove pravice Mary Robinson in finančni revolucionar iz Bangladeša Mohamed Janus, ki je zaslužen za kreditiranje ljudi z nizkimi dohodki.

Poleg omenjenih je Obama posmrtno odlikoval tudi republikanskega kongresnika iz New Yorka Jacka Kempa ter aktivista za pravice gejev Harveyja Milka. Medaljo je v Kempovem imenu prevzela njegova vdova Joanne Kemp, Milkovo odlikovanje pa je prevzel njegov nečak Stuart Milk.