Obama je tudi uradno potrdil ugibanja, da se bo potegoval za nov štiriletni mandat v Beli hiši. Foto: EPA
Obama je tudi uradno potrdil ugibanja, da se bo potegoval za nov štiriletni mandat v Beli hiši. Foto: EPA
Barack Obama
Obama je svojo kandidaturo najprej objavil na svoji spletni strani. Foto: MMC RTV SLO
Barack Obama
Obama ob svoji prisegi pred kongresom v Washingtonu leta 2009. Foto: EPA

"Kampanja se je ravnokar začela. Odprli bomo pisarne, odpakirali škatle in začeli pogovore s podporniki, ki nam bodo pomagali tlakovati našo pot do zmage. 2012 se začne zdaj, in tukaj se nam lahko pridružite," je ameriški predsednik Obama zapisal na svoji spletni strani, in tako postal prvi predsedniški kandidat za volitve leta 2012.

Na spletni strani so objavili tudi kratek videoposnetek privržencev ameriškega predsednika, ki pojasnjujejo svojo podporo demokratskemu kandidatu, svojim privržencem pa je Obama poslal tudi elektronska sporočila, kjer jim je pojasnil svoje načrte za kandidaturo. Obama ima spletno mrežo več milijonov privržencev, številni analitiki pa so bili prepričani, da mu je velik del glasov v predsedniški tekmi pred tremi leti prinesla prav spletna kampanja.

Obama naj bi zbral rekordno milijardo dolarjev
Ko bo Obama zvezni volilni komisiji predal še vso potrebno dokumentacijo, kar naj bi se zgodilo še ta teden, se bo tudi uradno začela tekma za vstop v Belo hišo. Ker predsednik Obama ni več zunanji kandidat, ki se je v bitki za predsedniško mesto leta 2008 financiral iz manjših donacij volivcev, ki so verjeli v njegova sporočila upanja in sprememb, ampak ima kot aktualni predsednik veliko večjo avtoriteto in dostop do sponzorjev, mu analitiki napovedujejo, da bo zbral milijardo dolarjev, kar bo rekord v ameriški zgodovini.

V kampanji, ki ga je popeljala do zmage leta 2008, je Obama zbral 750 milijonov dolarjev, analitiki pa pričakujejo, da naj bi letos zbral rekordno milijardo dolarjev. "Leta 2008 je bil Obama kandidat od zunaj, nekdo s popolnoma drugačno zgodbo. Njegova kampanja je bila bolj boj za ideje kot tradicionalna predsedniška kampanja," je za agencijo Reuters povedal Christopher Arterton, profesor na washingtonski univerzi. "Tokrat pa nekdanji senator iz Illinoisa ni več svež politični obraz, ki je pozneje postal prvi temnopolti predsednik ZDA. Njegova kampanja bo večja in bo skušala popolnoma zasenčiti republikanskega protikandidata," je še dodal Arterton.

Navdušenje za Obamo bo zagotovo manjše
Denar bo lahko začel Obama zbirati takoj, ko bodo vložili potrebno dokumentacijo, kritiki pa mu očitajo, da bo večino denarja dobil od ogromnih donacij, ki jih je v preteklosti tako obsojal. Prav zato bo Obama zgubil številne posamezne donatorje, ki so ga podprli pred štirimi leti, je prepričan profesor Anthony Corrado, ki je strokovnjak za zbiranje sredstev. "Takega navdušenja, kot je kandidatura Obame sprožila na prejšnjih volitvah pri ljudeh, ki niso tradicionalni donatorji ali niso volivci demokratske stranke, tokrat zagotovo ne bomo videli," je še dodal Corrado.

Obamovo kampanjo bo vodil Jim Messina, namestnik vodje kabineta Bele hiše, sedež pisarne bo v Chicagu, v kampanji pa bodo sodelovali številni nekdanji uslužbenci Bele hiše. "Tega, kar počnem, ne bi mogel, če ne bi vedel, da imam okoli sebe ljudi, ki navijajo zame in me podpirajo," je povedal Barack Obama.

Obami kaže bolje, premoč mu priznavajo tudi republikanci
Prve raziskave javnega mnenja, ki so jih v ZDA objavili prejšnji teden, so pokazale, da Obama rahlo vodi pred potencialnimi republikanskimi kandidati. K večji priljubljenosti Obame so pripomogli boljši gospodarski rezultati, a bi lahko njegovo prednost hitro zmanjšalo podaljšanje ameriške vpletenosti v Libiji, visoke cene goriv ali rast ameriškega proračunskega primanjkljaja.

Toda tudi republikanci, ki bodo svojega predsedniškega kandidata dobili šele po preliminarnih volitvah, sami priznavajo, da bo Obamo težko premagati in da je zelo verjetno, da se mu obeta še en mandat v Beli hiši. Karl Rove, nekdanji tesni sodelavec nekdanjega predsednika Georgea Busha, je pred kratkim dejal celo: "Obama bo zmagal, če zbere en sam dolar".

Bo republikance bolj zanimal kongres?
Ker bodo leta 2012 potekale tudi kongresne in senatne volitve, kjer se že zdaj napoveduje tesen boj med republikansko in demokratsko stranko, se zna zgoditi, da bo republikanska stranka, če jim ne bo uspelo najti res prepričljivega kandidata za predsednika, ki bi lahko premagal Obamo, svoja sredstva usmerila predvsem v kongresne volitve.

Spodaj si lahko pogledate video, ki je objavljen na Obamovi spletni strani.