Naslovnice po vsem svetu so podobne: na vseh kraljuje Obama. Foto: EPA
Naslovnice po vsem svetu so podobne: na vseh kraljuje Obama. Foto: EPA
Družina Obama
V Belo hišo prihaja družina Obama. Foto: Reuters

Zgodovinska zmaga senatorja iz Illinoisa je na noge dvignila ne le Američane, temveč ves svet. "Karizmatični Barack Obama je vodil briljantno volilno kampanjo, segel v srca ljudi, premagal predsodke in svojo kratko senatorsko kariero kronal z zgodovinskim uspehom. To v sodobni ameriški zgodovini v tako kratkem času še ni uspelo nobenemu politiku," pravi dopisnica, glede poudarjanja tega, da je Obama temnopolt, pa dodaja: "V ZDA je dozorel čas za afroameriškega predsednika."

Slavje, ki si ga ni predstavljal nihče
Po objavi izidov je Američane zajela prava evforija. "Pred Belo hišo v Washingtonu se je takoj po objavi izidov zbralo več tisoč ljudi, Times Square v New Yorku je spominjal na novoletno noč, v središču Chicaga, kjer je Obama kot novoizvoljeni predsednik prvič nagovoril svoje privržence, pa ga je pozdravilo skoraj četrt milijona ljudi."

V priloženem videu si lahko ogledate Obamov govor po objavi izidov.
Trdi orehi za novo administracijo
Kot kažejo volitve, predsedniške in kongresne, so se Američani naveličali politike Georgea Busha in republikancev, in imajo velika pričakovanja od novega predsednika. "Slavje, ki smo mu bili priča v številnih mestih po vsej državi, potrjuje, da si ameriška družba želi korenitih sprememb. Obamo čakajo izjemni izzivi, s katerimi se bo moral spopasti od prvega dne, finančna in gospodarska kriza, dve nedokončani vojni. Pri tem bo lahko računal na pomoč demokratov, ki so v obeh domovih kongresa osvojili večino. Prva naloga pa bo seveda oblikovanje nove administracije, ki državo vodila prihodnja 4 let, " je svoje misli o razburljivem volilnem dnevu strnila Jeseničnikova.

K. T.