Rimsko gledališče v Palmiri še pred zavzetjem džihadistov. Foto: Reuters
Rimsko gledališče v Palmiri še pred zavzetjem džihadistov. Foto: Reuters
Sirski vojski je uspel veliki preboj v Palmiri. Foto: Reuters

Vojska je sicer že v petek sporočila, da ji je uspelo zavzeti starodavno citadelo oziroma "puščavski biser" v Palmiri. Po silovitih nočnih spopadih pa so osvobodili tudi stanovanjske četrti. V tem antičnem mestu zdaj potekata iskanje in deaktivacija več deset min, ki so jih podtaknili skrajneži.

Za režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada je zavzetje Palmire pomembna strateška in simbolna zmaga, saj bo lahko vojska zdaj nadzorovala puščavo, ki obdaja Palmiro in se razteza vse do meje z Irakom.

Ruski predsednik Vladimir Putin je Al Asadu za ponovno zavzetje Palmire že čestital. "Al Asad je zelo cenil pomoč, ki so jo zagotovile ruske zračne sile, in poudaril, da uspeh v Palmiri ne bi bil mogoč brez ruske podpore," je sporočil Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Džihadisti so se umaknili na vzhod
Antično mesto s citadelo oziroma trdnjavo iz 13. stoletja so džihadisti zavzeli 23. maja lani, ko je na njej zaplapolala črna zastava IS-ja. Pripadniki Islamske države naj bi se umaknili v mesta Suknah, Raka in Deir Ezor na vzhodu države.

Novi posnetki kažejo, da ni uničeno popolnoma vse
V Palmiri, ki ji pravijo "puščavski biser", so džihadisti povzročili ogromno škodo, saj so razstrelili vrsto starodavnih zgradb, ki so bile na Unescovem seznamu svetovne dediščine, in na črnem trgu prodali številne več tisoč let stare dragocenosti. V starodavnem amfiteatru so izvajali tudi javne usmrtitve. Poleg javnega uničevanja kulturnih prizorišč naj bi bila Islamska država vpletena tudi v tihotapljenje in preprodajo starin. Sirija bo zaplenjene starine, ki se bodo znašle na (črnem) trgu, lahko pridobila nazaj, saj je te predmete zlahka identificirati.

Novejši zračni posnetki Palmire sicer kažejo, da upanja še ni treba popolnoma opustiti, saj so džihadisti očitno nekateri dele mesta očitno zaobšli. Tako še vedno stojijo zidovi okoli Belovega templja, prav tako amfiteater, dolga avenija s stebriščem in tetrapilon, četverokotni pomnik z ločenim štiristebrjem v vsakem kotu. Sirska vlada je že obljubila, da bo poškodovane zgradbe obnovila.