Bašir je na oblasti od leta 1989. Foto: Reuters
Bašir je na oblasti od leta 1989. Foto: Reuters
Sudan
Na voliščih ni bilo neke gneče. Foto: Reuters

Mednarodna skupnost je bila že pred glasovanjem kritična do volitev, saj po njenem mnenju ne dosegajo mednarodnih standardov. Nekega navdušenja ni zaznati niti med Sudanci, čeprav so oblasti za obdobje volitev razglasile državni praznik. Nekateri volivci so prepričani, da volitve nimajo smisla, saj je zmagovalec znan že vnaprej.

Tako kot prejšnje volitve leta 2010 je opozicija bojkotirala tudi tokratne volitve. Poleg 71-letnega Baširja se za položaj sudanskega predsednika poteguje še 15 kandidatov, ki pa so manj znani in so praktično brez možnosti. Čeprav bi lahko bil drugi krog, če nihče izmed kandidatov ne bi uspel doseči večine že v prvem krogu, pa tega poznavalci ne pričakujejo in napovedujejo udobno zmago za Baširja.

Sudan velja za avtoritarno državo, v kateri so vsa pooblastila zgoščena pri Baširju. Na oblast se je povzpel junija 1989 po vojaškem udaru, s katerim je tedaj sredi državljanske vojne odpravil revolucionarni svet in uvedel enopartijski islamski sistem pod vodstvom Stranke narodnega kongresa (SNK) s šeriatskim pravom. Pozneje je sicer upravni sistem še nekoliko spreminjal, a ne na način, ki bi kakor koli ogrozil njegovo vladavino, ki je najdaljša v državi od neodvisnosti leta 1956.

Pod Baširjevim vodstvom Sudan bolj ali manj stagnira. Država in gospodarstvo sta še posebej hud udarec doživela leta 2011 z odcepitvijo Južnega Sudana, s čimer je Sudan izgubil skoraj tri četrtine svojih naftnih rezerv.

Tiralica ICC-ja
Baširju prav tako ni škodil nalog za aretacijo od ICC-ja, ki ga od leta 2009 išče zaradi obtožb vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in tudi genocida v sudanski pokrajini Darfur. Glede na podatke Združenih narodov je bilo v tej pokrajini na zahodu Sudana ubitih že več kot 300.000 ljudi, skoraj tri milijone tamkajšnjih prebivalcev pa je beguncev.

Spopadi v Darfurju se sicer še vedno nadaljujejo in tamkajšnji uporniki napovedujejo, da bodo ovirali volilni proces. Podobno napovedujejo tudi uporniki v Južnem Kordofanu in drugih območjih. Oblasti v Kartumu so zato sporočile, da zaradi varnosti ne bodo izvajali volitev v enem izmed okrožij v Darfurju in v sedmih v Južnem Kordofanu. Sicer pa bodo volitve potekale na 7.100 voliščih po vsej državi, ki se razteza na nekaj manj kot 1,9 milijona kvadratnih kilometrih.

Evropska unija je volilni proces v Sudanu kritizirala že vnaprej, predvsem zaradi dejstva, da Baširjevi stranki SNK prejšnji mesec ni uspelo organizirati nacionalnega dialoga z opozicijo. Volitve zato ne morejo dati kredibilnega izida, menijo v Bruslju.