Število nezakonitih prehodov meje od Turčije in Bolgarije proti severu se v zadnjih mesecih spet povečuje. Foto: Reuters
Število nezakonitih prehodov meje od Turčije in Bolgarije proti severu se v zadnjih mesecih spet povečuje. Foto: Reuters

Število nezakonitih prehodov meje od Turčije in Bolgarije proti severu se v zadnjih mesecih spet povečuje, nova migrantska pot poteka iz Grčije prek Albanije, Črne gore, Bosne in Hercegovine proti Hrvaški, Sloveniji in Avstriji, še vedno ni popolnoma zaprta tudi tista prek Makedonije in Srbije. Spreminja se struktura prebežnikov, vse več jih prihaja iz severnoafriških držav.

Državni sekretar Boštjan Šefic se je v preteklih tednih pogosto srečeval s kolegi iz držav Zahodnega Balkana. Slovenija, ki ni zadovoljna z varovanjem zunanjim mej Unije, je pripravila tudi predloge konkretnih ukrepov, denimo registracijo vseh prebežnikov v vsaki državi.

Pritisk je zdaj največji v Bosni in Hercegovini, kamor je od začetka leta nezakonito vstopilo 5.664 ljudi, samo konec tedna okoli 350, prostora zanje ni dovolj. Kadrovsko podhranjena mejna straža pa ima na voljo enega policista za 30 kilometrov zelene meje, od 83 mejnih prehodov jih le 22 ustreza evropskim standardom. Zato ni čudno, da se ves čas odpirajo nove točke, kjer ljudje nezakonito vstopajo v državo.

"Nisem prepričan, da vse države na tej balkanski poti ravnajo iskreno, korektno in profesionalno. Vse države na tej poti so skupaj registrirale polovico manj ljudi kot samo Bosna in Hercegovina. Torej nekdo ni iskren, saj ti ljudje ne padejo k nam, od nekod pridejo," pravi minister za varnost Bosne in Hercegovine Dragan Mektić, ki je politike obtožil manipuliranja, strašenja pred migrantsko krizo in ob dejal, da je več kot polovica tistih, ki so prišli v državo, že našla tudi pot naprej proti Evropski uniji. Še nobenemu niso odobrili azila.

Reševanje balkanske begunske krize
Reševanje balkanske begunske krize