Za dosego dogovora o Ceti sta EU in Kanada potrebovali sedem let. Sporazum naj bi bil podpisana v soboto. Foto: EPA
Za dosego dogovora o Ceti sta EU in Kanada potrebovali sedem let. Sporazum naj bi bil podpisana v soboto. Foto: EPA
false
Kanadska vlada je sicer kljub odpovedi poti v Bruselj še vedno zainteresirana za podpis sporazuma. Foto: EPA
Belgija je edina od 28 držav članic EU-ja, ki ni privolila v podpis sporazuma, saj belgijska vlada ni dobila potrebne podpore vseh regij in skupnosti. Foto: Reuters

Belgijski premier Charles Michel je sporočil, da so po maratonskih pogajanjih s predstavniki zvezne vlade ter regionalnih oblasti in skupnosti, ki so preprečile sklenitev sporazuma, vendarle dosegli dogovor.

Do petka opolnoči morajo soglasje k dogovoru podati tudi regionalni belgijski parlamenti. Belgijski premier je dodal, da bo trgovinski sporazum med EU-jem in Kanado lahko podpisan zelo kmalu.


Predsednik slovenske vlade Miro Cerar je pozdravil dogovor Belgijcev glede Cete. Cerar ob tem pričakuje, da bo do vrha s Kanado prišlo čim prej.


"Valonija je izredno srečna"

Dogovor je že pozdravil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in sporočil, da se bo o novem datumu vrha EU-Kanada, namenjenem podpisu Cete, posvetovali šele, ko bodo na evropski strani končani vsi postopki. Med glavnimi nasprotniki podpisa Cete so bili Valonci, predsednik valonske vlade Paul Magnette je dejal, da so "končno dosegli dogovor med Belgijci, ki bo zdaj posredovan evropskim institucijam in evropskim partnerjem. Valonija je izredno srečna, da so bile naše zahteve upoštevane."

Odbor stalnih predstavnikov držav članic pri EU (Coreper) naj bi že potrdil dogovor, tako da morajo zdaj vlade držav članic dogovoru prižgati zeleno luč še v pisnem postopku, kar naj bi se zgodilo do petka do polnoči. Nato pa bodo lahko evropski in kanadski predstavniki sporazum vendarle podpisali.

Kanada pripravljena na podpis
Belgija je bila do zdaj edina od 28 držav članic EU-ja, ki ni privolila v podpis sporazuma, saj zvezna vlada ni dobila potrebne podpore vseh regij in skupnosti. Zaradi tega je bil odpovedan tudi za četrtek predvideni vrh EU-Kanada.

Kanadska vlada je sicer kljub odpovedi poti v Bruselj še vedno zainteresirana za podpis sporazuma. "Kanada je še naprej pripravljena podpisati ta pomembni sporazum, ko bo na to pripravljena Evropa," je za nemško tiskovno agencijo DPA dejal Alex Lawrence, tiskovni predstavnik kanadske ministrice za trgovino Chrystie Freeland.

Sporna določila
Osnutek besedila o zavezah in pojasnilih v zvezi s Ceto med drugim zadeva posebno naložbeno sodišče, javne storitve in kmetijstvo. Predvideli naj bi izboljšanje spornega dvostranskega naložbenega sodišča že v obdobju do polne uveljavitve sporazuma. Za kmete naj bi predvideli posebno varovalko, ki bi omogočala ukrepanje v primeru motenj v na trgu v posameznem sektorju ali pri posameznem pridelku. Belgija in entitete bi si pridržale pravico do izstopa iz sporazuma, je poročala RTV-jeva dopisnica iz Bruslja Erika Štular.

Kanadska ministrica za trgovino Chrystia Freeland je prejšnji petek zapustila pogajanja z valonsko vlado, rekoč, da "Evropska unija ni zmožna izvesti mednarodnega sporazuma z državami", in še, da je zdaj "žogica na strani EU-ja".

V Belgiji dosegli dogovor glede Cete
V Belgiji dosegli dogovor o Ceti
Vrh EU-Kanada odpovedan
V Belgiji dosegli dogovor glede Cete
V Belgiji dosegli dogovor o Ceti
Vrh EU-Kanada odpovedan