Belgijski premier se je vdal po samo štirih mesecih. Foto: EPA
Belgijski premier se je vdal po samo štirih mesecih. Foto: EPA

Kralj vztraja, da Leterme nadaljuje prizadevanja za vzpostavitev dialoga med flamsko in francosko govorečo skupnostjo o reformi zveznih institucij. Imenoval je dva politika francosko govoreče skupnosti, Francoisa-Xavierja de Donneaja in Raymonda Langendriesa, ter vodjo majhne nemško govoreče skupnosti Karla Heinza Lambertza, da bodo premierju pomagali najti izhod iz politične krize, do konca meseca pa morajo kralja seznaniti z rezultati.

Leterme, ki je mandat nastopil pred štirimi meseci in tako končal devetmesečno obdobje brezvladja, je kralju odstop ponudil v ponedeljek. Takrat se je namreč iztekel rok, ki si ga je sam postavil, da bi začel z obsežnimi reformami, s katerimi bi obema velikima jezikovnima in narodnima skupnostma v Belgiji, valonski in flamski, podelil več avtonomije na področjih davčne politike, socialne varnosti in politike zaposlovanja.

Spor med Flamci in Valonci
Belgija je v hudi politični krizi že od parlamentarnih volitev julija lani, ki je nastala zaradi odkritega nezaupanja med flamsko in francosko govorečo skupnostjo. Flamska skupnost, ki predstavlja 60 odstotkov celotne populacije, želi na vsak način doseči večjo avtonomijo svoje pokrajine Flandrije, francosko govoreča valonska skupnost (40 odstotkov prebivalstva) pa jih obtožuje, da si želijo doseči le, da bo zvezna država ostala brez vsebine.

B. T.