Lukašenko in njegov šestletni sin sta bila oblečena v vojaški uniformi. Foto: Reuters
Lukašenko in njegov šestletni sin sta bila oblečena v vojaški uniformi. Foto: Reuters

Opozicija trdi, da je oblast avtoritarnega predsednika Aleksandra Lukašenka nekaj deset aktivistov tudi priprla, da bi tako preprečila organizacijo večjih demonstracij na dan neodvisnosti, ko Belorusi praznujejo konec nacistične okupacije leta 1944. Med priprtimi je po besedah skupine Vesna tudi Stanislav Šuškevič, prvi postsovjetski voditelj Belorusije.

Lukašenko, ki je zaradi strogega režima vladanja in nespoštovanja človekovih pravic pod stalnimi kritikami zahodnih držav, je dejal, da so bili dogovori o protestih prek spletnih strani poskus, da bi kdor koli vrgel njegovo vlado z oblasti, česar pa ne bo dopustil. Dodal je, da se načrti o "ljudski revoluciji v Belorusiji delajo v prestolnicah več držav".

Izražanje nasprotovanja s ploskanjem
Protesti so v tej državi sicer redki, ljudem pa je naročeno, da vsakič, ko Lukašenko začne javno govoriti, navdušeno ploskajo. Če se opozicija že odpravi na ulice, njeni pripadniki ne nosijo plakatov s slogani, ampak usklajeno ploskajo. Na ulicah se nato pojavijo policisti v civilnih oblačilih, ki skušajo protestnikom preprečiti nadaljevanje poti.

Prejšnji mesec je Minsk doživel enega največjih protestov v zadnjem času, ko se je na "tihih demonstracijah" proti zaostrenim gospodarskim razmeram zbralo okoli tisoč ljudi.

Decembra lani pa so oblasti razgnale privržence opozicije, ki so na ulicah izražali nasprotovanje domnevnim nepravilnostim na parlamentarnih volitvah. O tem, da je bilo na volitvah, na katerih je Lukašenko po uradnih podatkih zmagal s kar 80-odstotno podporo, veliko pomanjkljivosti in napak, so se strinjali tudi mednarodni opazovalci.