Benedikt XVI. zdaj živi povsem osamljeno življenje. Foto: EPA
Benedikt XVI. zdaj živi povsem osamljeno življenje. Foto: EPA

"Bog mi je rekel," je razlog za svoj nepričakovani odstop pred šestimi meseci v nekem pogovoru z nekim obiskovalcem pojasnil zaslužni papež, poroča katoliška tiskovna agencija Zenit.

86-letni Benedikt zdaj živi v nekdanjem samostanu znotraj vatikanskega obzidja in se v javnosti praktično ne pojavlja. Zelo redko sprejema tudi obiske, še navaja agencija Zenit.

Benedikt XVI. je 11. februarja svet šokiral z napovedjo, da bo odstopil z mesta papeža, češ da je telesno in duševno prešibek za opravljanje službe, ki mu je bila zaupana. Javnost je sicer ugibala o različnih "resničnih" razlogih za odstop, od resne bolezni do odstopa zaradi spolnih škandalov in korupcijskih afer v Cerkvi.

A Benedikt naj bi zdaj pojasnil, da je doživel "mistično izkušnjo", v kateri je prejel sporočilo, ki je pri njem spodbudilo "absolutno željo" biti z Bogom v zasebni molitvi. Po njegovem mnenju je karizma zdajšnjega papeža Frančiška dokaz, da je bil njegov odstop resnično "Božja volja".

Benedikt je v nedeljo obiskal papeško poletno rezidenco Castel Gandolfo in se tam na kratko sprehodil, sicer pa dejansko živi popolnoma izolirano.