Papež je maševal pred katedralo v Erfurtu. Foto: EPA
Papež je maševal pred katedralo v Erfurtu. Foto: EPA
Etzelsbach
Pri priljubljeni romarski kapeli v Etzelsbachu je papež v petek nagovoril okoli 90.000 vernikov. Foto: EPA

Cerkev ne more sprejeti porok istospolnih parov, je dejal papež ter mlade pozval, naj izkoreninijo zlo v družbi in se odpovedo "mlačni" veri, ki škodi Cerkvi.

Benedikt XVI. je tretji dan obiska v rodni Nemčiji končal na srečanju z okoli 30.000 mladimi v Freiburgu. "Svet, v katerem živimo, se kljub tehnološkemu napredku ne izboljšuje. Še vedno obstajajo vojna in groza, lakota in bolezni, bridka revščina in neusmiljeno zatiranje," je dejal in mlade pozval, naj ne bodo "mlačni kristjani", saj pomanjkanje predanosti veri naredi več škode Cerkvi kot njeni zapriseženi sovražniki.

Na srečanju z vodstvom Pravoslavne cerkve v Nemčiji se je papež izrekel proti splavu, evtanaziji in istospolnim porokam. "Kot kristjani pripisujemo velik pomen branjenju integritete in edinstvenosti zakona med enim moškim in eno žensko pred kakršno koli napačno interpretacijo," je dejal.

Freiburg zadnja postaja
Predtem se je Benedikt XVI. drugi dan obiska v domovini najprej srečal s predstavniki muslimanov in evangeličanov, nato pa je v kraju Etzelsbach v Turingiji pri tamkajšnji priljubljeni romarski kapeli nagovoril približno 90.000 katoliških vernikov, večinoma iz vzhodnega, sicer pretežno protestantskega dela Nemčije.

Papež je množico v Freiburgu, zadnji postaji na poti po Nemčiji, pozdravil iz papamobila, nato pa v katedrali molil z okoli 600 verniki. Papež se je sešel z ministrskim predsednikom dežele Baden-Württemberg Winfriedom Kretschmannom, nato pa z nekdanjim nemškim kanclerjem Helmutom Kohlom.

Streli pred mašo
V Freiburg je papež prispel iz Erfurta na vzhodu Nemčije, kjer je neki moški pred mašo Benedikta XVI. streljal z zračno puško. Moškega so prijeli in maša je nemoteno potekala naprej. Moški je proti prizorišču papeževe maše pred stolno cerkvijo v Erfurtu iz oddaljenosti približno kilometra izstrelil tri naboje. Kljub strelskemu incidentu je papež mašo začel.

V incidentu ni bil nihče ranjen in pozneje se je tudi izkazalo, da je moški streljal z manj nevarno zračno puško. Nemški mediji poročajo, da je orožje usmeril proti varnostniku. Streljanje se je zgodilo dve uri pred začetkom maše.

Vatikan je nekaj ur pozneje sporočil, da incident ni bil povezan s papežem. "Nihče ni niti opazil," je dejal Federico Lombardi, tiskovni predstavnik Vatikana, in dodal, da Benedikta XVI. o incidentu niso obvestili. "Po navedbah nemške policije naj bi šlo za dejanje neuravnovešenega človeka," je še povedal.

Srečanje z žrtvami
V petek zvečer se je papež nenapovedano srečal z žrtvami spolnih zlorab, ki so jih zagrešili katoliški duhovniki. Zagotovil je, da bo Cerkev v prihodnje naredila vse, da bi tovrstne prevare preprečila.

Z žrtvami spolnih zlorab se je papež srečal v petek zvečer, drugi dan njegovega obiska v rodni Nemčiji, so sporočili iz nemške škofovske konference in dodali, da je papež na srečanju izrazil globoko obžalovanje zaradi tega, kar so pretrpele žrtve zlorab.

"Sveti oče, ganjen in prizadet ob trpljenju žrtev zlorab, je izrazil svoje globoko sočutje in obžalovanje zaradi vsega, kar je bilo storjenega njim in njihovim družinam," so zapisali v sporočilu.

Poleg tega je papež žrtvam zagotovil, da bodo v Cerkvi naredili vse, da bi tovrstne zlorabe v prihodnje preprečili. Srečanje z žrtvami je potekalo v mestu Erfurt in v uradnem programu obiska ni bilo predvideno, vseeno pa so vsi pričakovali, da se bo papež odločil za to simbolno gesto.

Kot številne druge evropske države je tudi Nemčijo lani močno pretreslo razkritje spolnih zlorab otrok v cerkvenih in drugih institucijah. Škofije so zaradi škandala okrepile ukrepe za preprečitev podobnih primerov v prihodnje, žrtvam pa ponujajo do 5.000 evrov odškodnine.