Antifašisti so opozarjali na porast fašizma v Srbiji. Foto: www.b92.net
Antifašisti so opozarjali na porast fašizma v Srbiji. Foto: www.b92.net
Protesti v Beogradu

Na ploščadi pred filozofsko fakulteto so se zbrale antifašistične skupine, med njimi tudi anarhisti in geji, shod pa je podprl del politične in intelektualne elite. Med antifašiste so se pomešali tudi osamljeni privrženci neonacističnih skupin. Udeleženci antifašističnega shoda so sporočali, da se upirajo fašizmu v Srbiji ter da se borijo za svobodo, enakopravnost in solidarnost.

Antifašisti so bili polni kritik notranjemu ministru Ivici Dačiću, kritizirali pa so tudi njegove koalicijske partnerje, ki naj bi se "šopirili po svetu zaradi resolucije že vnaprej izgubljene bitke, vseeno pa jim je za razpon fašizma v državi". Ob 17. uri in 50 minut so se podali na pohod v spomin na Terazijah ubitim antifašistom, poklonili pa so se vsem žrtvam fašizma.

Na Trgu republike Karadžićevi privrženci
Napovedi, da se bodo danes, na rojstni dan Vojislava Šešlja, v Beogradu zbrali neonacisti, se sicer ni uresničila, a so se le nekaj sto metrov stran, na Trgu republike, tako kot vsak dan zbrali privrženci Radovana Karadžića, ki protestirajo proti sojenju haaškemu ujetniku. Gibanju 1389 se je pridružilo še skrajno desničarsko gibanje Obraz.

Oboji, desničarji in antifašisti, so pod strogim policijskim nadzorom z le desetminutno razliko odšli na pohod. Najbolj vroče je bilo na Trgu republike, kjer so se verbalno spopadli pripadniki obeh skupin, a je policija preprečila večje nevšečnosti. Nekaj skrajnih desničarjev so policisti privedli na zaslišanje.

Naporen dan za beograjske policiste
Policija je imela v Beogradu veliko dela. Poleg varovanja obeh shodov, kamor so poslali tudi skupino policistov, ki je bila zadolžena zgolj za varovanje novinarjev, so morali policisti varovati tudi nogometno tekmo med reprezentancama Srbije in Litve in koncert Alicie Keys.

B. T.

Protesti v Beogradu