Ruski mogotec se skriva v Veliki Britaniji. Foto: EPA
Ruski mogotec se skriva v Veliki Britaniji. Foto: EPA

Po mnenju sodnikov so tožilci uspeli dokazati, da je milijonar Berezovski v 90. letih prejšnjega stoletja poneverjal denar, Berezovski pa je po obsodbi dejal, da "to ni bilo sojenje, ampak čista komedija". Znani kritik ruskih oblasti, ki živi v izgnanstvu v Veliki Britaniji, bi moral v zaporu preživeti šest let, povedal pa je, da bo kot kazen štel šestletno bivanje v Veliki Britaniji.

"Po sodbi imamo znova argument, da zahtevamo izročitev Berezovskega," je po odločitvi sodišča povedal ruski državni tožilec Aleksander Kubljakov, ki si je prizadeval za kazen devetih let zapora, a je Velika Britanija zahtevo po izročitvi Berezovskega že zavrnila.

Ruska roka pravice bdi nad Berezovskim
Berezovski je sicer v Rusiji star znanec sodišča, saj mu sodijo v kar 11 kazenskih primerih. Poleg omenjene poneverbe denarja ruske letalske družbe naj bi leta 1997 poneveril denar banke SBS-Agro, obtožen pa je tudi hujskanja k državnemu udaru. V 90. letih prejšnjega stoletja je bil magnat eden ključnih sodelavcev Kremlja, a se je zapletel v spor z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in zato zapustil Rusijo. Od leta 2003 živi v Veliki Britaniji, kjer je dobil politični azil.

B. T.