Wowereitu (L) je med prvimi čestital njegov partner Jörn Kubicki (D), s katerim sta skupaj od leta 1993. Foto: Reuters
Wowereitu (L) je med prvimi čestital njegov partner Jörn Kubicki (D), s katerim sta skupaj od leta 1993. Foto: Reuters
Andreas Baum
Predstavnik Piratske stranke Baum obljublja, da ne bodo stali križem rok. Foto: Reuters
Nov poraz za Merklovo

Socialdemokrati (SPD) so glede na izide vzporednih volitev osvojili 29,5 odstotka, medtem ko so krščanski demokrati (CDU) na drugem mestu prejeli 23,5 odstotka glasov.

Koalicijski partnerji CDU-ja, Liberalci (FDP), so doživeli hud poraz, saj so dobili le dva odstotka in se jim tako obeta izpad iz berlinskega parlamenta. To je letos njihov peti izpad iz deželnega parlamenta.

Pojemanje moči Liberalcev bi lahko močno omajalo tudi desnosredinsko koalicijo na zvezni ravni. FDP je skušal volivce v Berlinu prepričati z evroskeptičnim pristopom, a je doživel hladen tuš, saj je osvojil le 1,8 odstotka, na volitvah leta 2006 pa 7,6.

Zeleni so prejeli 18 odstotkov glasov, a je njihov vstop v koalicijo vprašljiv, saj se SPD spogleduje tudi s koalicijo s CDU-jem. Leva stranka, ki jo tradicionalno volijo na vzhodu države, je prejela 11,5 odstotka glasov.

Piratom prvi preboj na deželni ravni
Pravo presenečenje je pripravila piratska stranka, ki je dobila 8,5 odstotkov glasov, s čimer se je prvič uvrstila v parlament katere izmed nemških zveznih dežel. "To je nekaj popolnoma novega za nas," je izid komentiral glavni kandidat stranke, 33-letni Andreas Baum.

Čeprav so se stranki mnogi posmehovali in jo imeli le z skupino računalniških zanesenjakov, ji je vseeno uspelo prepričati dovolj volivcev, predvsem med mladimi in še posebej v Berlinu, ki je središče tehnoloških podjetij.

Stranka, ki ima svoje korenine na Švedskem v letu 2006, se v Nemčiji ponaša že z 12.000 člani. Poleg zavezmanja za svobodno nalaganje filmov in glasbe s spleta, se med drugim zavzemajo za dekriminalizacijo vožnje brez vozovnice na javnih prevoznih sredstvih in za legalizacijo marihuane.

Berlin globoko zadolžen
Klausu Wowereitu se obeta še tretji petletni mandat na čelu nemške prestolnice. Po besedah dopisnika RTV Slovenija iz Berlina Boštjana Anžina Wowereit pritegne predvsem s svojo podobo in nastopom, saj je rad v družbi zvezdnikov in blišča, še pred svojim prvim mandatom pa je razkril svojo istospolno usmerjenost.

Župan za Berlin pravi, da je revno, a seksi mesto. Čeprav mediji Berlin opisujejo kot enega najbolj "kul" mest na svetu, pa ga je po drugi strani Wowereitova rdeče-rdeča koalicija med SPD in Levo stranko obtežila z najvišjim dolgom med nemškimi zveznimi deželami, ki znaša 62 milijard evrov. V mestu vlada 13,3-odstotna brezposelnost.

Izidi volitev so velik udarec za Merklovo, saj je to njen že šesti poraz na letošnjih sedmih deželnih volitvah. Kanclerka, ki je na polovici svojega štiriletnega mandata, je že tako pod udarom kritik zaradi svojega neodločnega vodenja med finančno krizo v evrskem območju.

A miru za kanclerko ne bo tudi po volitvah, saj jo konec septembra čaka glasovanje v parlamentu glede ukrepov v območju skupne evropske valute.

Nov poraz za Merklovo