Berlusconi še vedno vztraja, da je nedolžen in da je žrtev političnega pregona. Foto: EPA
Berlusconi še vedno vztraja, da je nedolžen in da je žrtev političnega pregona. Foto: EPA

Po besedah odvetnikov nekdanjega italijanskega premierja bo sodišče zdaj preučilo njegovo prošnjo in ni gotovo, da mu jo bo avtomatsko odobrilo. V vsakem primeru kazni ne bo začel prestajati pred prihodnjim letom.

Avgusta je bil Berlusconi pravnomočno obsojen zaradi davčne utaje v primeru Mediaset. Štiriletna zaporna kazen je bila na podlagi določil o delni amnestiji in zaradi njegove starosti avtomatično znižana na eno leto.

Služenje zaporne kazni z družbenokoristnim delom ima dve prednosti: pravila glede omejitve gibanja so manj stroga kot pri hišnem priporu, medtem ko je krog ljudi, s katerimi se lahko obsojeni druži in pogovarja, širši. Poleg tega se zaporna kazen, če se odsluži z družbenokoristnim delom, lahko skrajša za dva meseca.

Kje in kaj bi lahko 77-letni Berlusconi delal, za zdaj še ni jasno. V preteklih dneh mu je sicer več dobrodelnih organizacij ponudilo, da lahko kazen odsluži pri njih.

Obsojenci pogosto družbenokoristna dela opravljajo v kuhinjah za brezdomce, centrih za odvajanje od odvisnosti ali pomagajo starejšim.