Berlusconi je očitno precenil svoj vpliv. Foto: EPA
Berlusconi je očitno precenil svoj vpliv. Foto: EPA
Angelino Alfano
Alfano je podprl Letto. Foto: EPA

V sredo bo dan D za usodo italijanske vlade, saj se je Letta odločil za glasovanje o zaupnici njegovemu kabinetu. Vprašanje zaupnice bo najprej zastavil v senatu in nato še v poslanski zbornici.

Premierjeva Demokratska stranka lahko v poslanski zbornici računa na zadostno podporo, medtem ko v senatu nujno potrebuje podporo senatorjev Berlusconijevega gibanja Ljudstvo svobode ali opozicije.

Letta se je za glasovanje o nezaupnici odločil, potem ko so njegovo vlado stalno ogrožale grožnje ministrov koalicijskega Ljudstva svobode z odstopom, ker Berlusconiju zaradi obsodbe na zaporno kazen grozi izključitev iz senata.

Čeprav so izrazili kar nekaj pomislekov, je pet ministrov Ljudstva svobode sledilo njegovim navodilom in v soboto zapustilo vlado, s čimer se je Italija znašla v novi politični krizi.

Zavezniki odhajajo
A Berlusconi se je očitno uštel v neomajnem prepričanju o zvestobi svojih podpornikov, saj časopis La Repubblica poroča, da bi mu lahko obrnilo hrbet 40 senatorjev njegove stranke.

Šli so celo tako daleč, da je skupina parlamentarcev pod vodstvom do nedavnega še prometnega ministra Maurizia Lupija pripravljena oblikovati lastno politično skupino po vzoru Evropske ljudske stranke.

Po oceni strokovnjakov bi lahko pri vprašanju usode vlade ključno vlogo odigral odstopljeni minister za notranje zadeve in do zdaj tesen Berlusconijev zaveznik Angelino Alfano, saj bi se ob njegovi pridružitvi omenjeni skupini lahko število Letti naklonjenih parlamentarcev še zvišalo.

Alfano je v torek že pozval k podpori vladi Lette. "Ostajam trdno prepričan, da bi morala naša celotna stranka jutri glasovati za zaupnico," je dejal.

Iskanje stabilne podpore
Letta je sicer napovedal, da bo odstopil tudi, če bo v senatu prejel le tesno večino. Stabilni odnosi v parlamentu so pogoj za njegovo vztrajanje na premierskem stolčku, je posvaril.

Berlusconi in njegovi zvesti strankarski privrženci so se sicer izrekli za nove volitve. Za to možnost se zavzemata tudi opozicijsko protestniško gibanje Pet zvezd komika Beppeja Grilla ter stranka Severna liga.