Letta je dobil ključno podporo v senatu. Foto: Reuters
Letta je dobil ključno podporo v senatu. Foto: Reuters
Senat
Kriza je vsaj za zdaj rešena. Foto: Reuters
Silvio Berlusconi
Se Berlusconijeva kariera zdaj resnično bliža koncu? Foto: Reuters

Nekdanji italijanski premier je pred glasovanjem potegnil presenetljivo potezo - napovedal je, da bo njegova stranka v senatu in poslanski zbornici podprla vlado premierja Lette.

"Ob dejstvu, da Italija potrebuje vlado, ki bo izpeljala institucionalne in strukturne reforme, smo se odločili - ne brez notranjih težav - da bomo podprli zaupnico," je v svojem nastopu v senatu dejal Berlusconi. Letta se je ob teh besedah smehljal in zmajeval z glavo.

Od 305 senatorjev, ki so oddali svoj glas, jih je podporo vladi izreklo 235, medtem ko jih je bilo 70 proti. Letta je s tem močno presegel potrebno večino.

Nepričakovani obrat Berlusconija je bil sicer presenečenje tako za Letto kot tudi za senatorje Ljudstva svobode. Po mnenju vodje poslanske skupine Demokratske stranke v senatu Luigija Zande naj bi medijski mogotec s spremembo stališča skušal prikriti svoj "jasen politični poraz".

Drugi izpostavljajo, da se je Berlusconi z ostrim obratom želel tudi izogniti grozečemu razpadu svoje stranke.

Analitiki so že opozarjali, da bi to, če bi Letta prejel zaupnico kljub Berlusconijevemu nasprotovanju, za medijskega mogotca predstavljalo zelo hud politični udarec.

Popoldne bo sicer vprašanje o zaupnici Letta zastavil še v poslanski zbornici. Tudi tam lahko računa na zadostno podporo.

Parlamentarce Ljudstva svobode, ki so Berlusconiju nameravali obrniti hrbet, sicer vodi dozdajšnji Berlusconijev tesni zaveznik, namestnik vodje stranke Angelino Alfano, ki je po mnenju komentatorjev s to potezo "stopil iz sence".

Letta je predtem poslance opozoril, da utegne biti za Italijo usodno, če bo vlada padla. "Italija je pred usodnim tveganjem, ki je odvisno od tega, ali boste rekli da ali ne. Pozivam vas, bodite primer povezovanja," je dejal premier. Opozoril je tudi, da je v demokratični državi odločitve pravosodnih organov pač treba spoštovati.

Letta odstopa ministrov ni sprejel
Politična kriza je v Italiji izbruhnila, ko je Berlusconi pet ministrov svoje stranke Ljudstvo svobode pozval, naj odstopijo iz vlade. Letta je predtem napovedal, da bo z glasovanjem o zaupnici vladi končal negotovost zaradi stalnih groženj Ljudstva svobode z umikom podpore vladi. Ministri so Berlusconijevemu ukazu sledili, čeprav so izrazili kar nekaj pomislekov o ravnanju medijskega mogotca.

Berlusconi je v pismu, ki ga je objavila revija Tempi, Letto obtožil, da je "s pravnimi sredstvi omogočil njegov politični umor". "Razumem tveganje, a kljub temu sem se odločil za razpad njegove vlade," je zapisal.

Prva pravnomočna obsodba
Ozadje konflikta v Rimu je spor o politični prihodnosti Berlusconija, ki je bil pravnomočno obsojen na štiriletno zaporno kazen zaradi davčne utaje v primeru Mediaset. Zato mu grozi izključitev iz senata, za katero se zavzemajo tudi v Demokratski stranki. Berlusconi je sicer med uradnimi razlogi za svojo odločitev o odpoklicu ministrov navedel tudi zvišanje davka na dodano vrednost.

Berlusconi podprl vlado Lette
Berlusconi podprl vlado Lette