Berlusconi je zavrnil namige, da ga zanima mesto predsednika države. Foto: Reuters
Berlusconi je zavrnil namige, da ga zanima mesto predsednika države. Foto: Reuters
Berlusconi na sodišču leta 2003.
Berlusconi ima dolgo zgodovino bitk s sodniki, ki jih vse po vrsti označuje za komuniste. Foto: EPA

Svoje sem opravil. Dovolj je bilo.

Berlusconi pred sodiščem

Med obtoženimi je tudi britanski odvetnik David Mills, ker naj bi si od 80. let pa vse do l. 2002 protipravno prilaščali denar Berlusconijevega medijskega imperija in ob tem utajevali davke.

Tožilci trdijo, da je Mills Berlusconiju pomagal ustanavljati "off shore" podjetja, ki so od ameriških distributerjev kupovala pravice za predvajanje filmov v Italiji. Te pravice je nato po zapletenem sistemu, ki ni puščal sledi, odkupilo Berlusconijevo podjetje Mediaset, vendar po bistveno višji ceni. Neobdavčeno razliko si je prilastil Berlusconi s sodelavci. Berlusconi oz. Vitez, kot ga tudi imenujejo, naj bi Millsa tudi podkupil s 600.000 dolarji, da ne bi razkril nečednosti s temi podjetji. Mills, ki je sprejetje pokupnine enkrat že priznal, nato pa zanikal, je namrel pričal na dveh procesih proti Berlusconiju, v letih 1997 in 1998.

O pravnomočnI sodbI dvomijo vsi
Obtoženim, če bi sodišče odločilo, da so krivi, grozi 12 let in pol zaporne kazni. Kljub temu pa pravni strokovnjaki dvomijo, da bi Mills ali Berlusconi kdaj odšla v zapor, saj je Berlusconi, ki je bil premier leta 1994, nato pa še med letoma 2001 in 2006, torej, ko naj bi se nepravilnosti še vedno dogajale, leta 2005 skozi zakonodajni postopek spravil zakon, ki bele ovratnike precej bolj ščiti pred sodno vejo oblasti.

Sodni proces proti Berlusconiju sicer poteka tudi v Madridu, saj naj bi Španiji na začetku 90. let utajil za 130 milijonov davkov.

Berlusconi ne bo več italijanski premier
70-letni medijski mogotec in predhodnik sedanjega predsednika vlade Romana Prodija je pojasnil, da se bo desnosredinska koalicija italijanskih strank gotovo kmalu vrnila na oblast, vendar pa je sam storil že dovolj in ima zadosti vladanja.

Dejal je, da je novo ime za vodenje italijanske desnice že izbrano, vendar ni razlagal podrobnosti.

Svoje sem opravil. Dovolj je bilo.

Berlusconi pred sodiščem