Berlusconi je povedal, da bi sam najraje opravljal delo svetovalca prihodnjih desnosredinskih koalicij. Foto: EPA
Berlusconi je povedal, da bi sam najraje opravljal delo svetovalca prihodnjih desnosredinskih koalicij. Foto: EPA
Berlusconi o svojem umiku

Italijanski premier, ki je "preživel" že številne škandale in sodne procese, je v sredo na večerji z izbranimi predstavniki tujih medijev povedal, da si po letu 2013 ne želi več vidnejše vloge v italijanski politiki. "Lahko bi bil znova na vrhu kandidatne liste Ljudstva svobode, ne želim pa operativne vloge," je povedal Berlusconi, ki je ob tem dodal, da si želi pred umikom z oblasti spremeniti italijanski sodni sistem in prenoviti ustavo.

Večerje so se udeležili novinarji ameriškega časnika Wall Street Journal, francoskega Le Monda, britanskih Guardiana in BBC-ja ter nekaterih drugih, Berlusconi pa jim je povedal, da bi po volitvah leta 2013 njegovo stranko lahko vodil sedanji minister za pravosodje, 40-letni Angelino Alfano, zase pa je dejal, da se vidi kot svetovalca prihodnjih desnosredinskih koalicij.

Berlusconi je zavrnil tudi namigovanja, ki so se pojavila v italijanskih medijih, da naj bi na predsedniškem mestu nasledil Giorgia Napolitana. Jasno je povedal, da se ne vidi kot predsednik, za Napolitanovega naslednika pa bi bil po njegovem mnenju najprimernejši vodja njegovega kabineta Gianni Letta.

Sporna pravosodna reforma skoraj pod streho
V Berlusconijevi želji spremembe pravosodnega sistema je spodnji dom italijanskega parlamenta v sredo zvečer potrdil sporno pravosodno reformo, ki naj bi preprečila sojenja političnim voditeljem med opravljanjem funkcije. Zakon mora zdaj potrditi še senat, kar pa naj ne bi bila težava, saj ima tam vlada prepričljivo večino.

Vlada zatrjuje, da bo zakon pospešil sodne postopke, predvsem proti obtožencem, ki se prvič pojavljajo v kazenskem postopku, opozicija pa trdi, da gre zakon na roko Berlusconiju, ki je trenutno vpleten v več sodnih procesov zaradi obtožb o zlorabah, poneverbah in drugih nečednih poslih njegovega medijskega imperija, poleg tega pa je obtožen tudi plačevanja spolnih odnosov z mladoletno prostitutko.

Berlusconi ima v lasti tri televizijske postaje
74-letni Berlusconi je na oblast prvič prišel leta 1994. Njegovo premoženje ocenjujejo na več kot šest milijard evrov, njegov imperij pa ima v lasti kar tri glavne italijanske zasebne televizijske hiše.

Berlusconi o svojem umiku