Berlusconi, ki je italijansko vlado vodil v obdobjih 1994-1995 in 2001-2006, zadnji mandat, ki ga je začel leta 2008, pa je moral po pritiskih zapustiti novembra lani, se na sodišču ni prikazal. Raje je odšel na nogometno tekmo. Foto: Reuters
Berlusconi, ki je italijansko vlado vodil v obdobjih 1994-1995 in 2001-2006, zadnji mandat, ki ga je začel leta 2008, pa je moral po pritiskih zapustiti novembra lani, se na sodišču ni prikazal. Raje je odšel na nogometno tekmo. Foto: Reuters
Brez razsodbe v primeru Mills

Medijski mogotec je bil obtožen, da je svojega nekdanjega britanskega odvetnika Davida Millsa podkupil v zameno za krivo pričanje v dveh drugih sojenjih v 90. letih preteklega stoletja, a je sodišče po več kot petih letih sojenja ugotovilo, da je zadeva zastarala. Berlusconi naj bi Millsu leta 1999 nakazal okoli 600.000 ameriških dolarjev. Tožilstvo je za dolgoletnega predsednika italijanske vlade, ki krivdo zanika, zahtevalo pet let zapora.

"Ni potrebe po nadaljevanju"
Sodišče je odločilo, da "ni potrebe po nadaljevanju", saj je domnevno kaznivo dejanje, za katerega je bil Berlusconi obtožen, "zastaralo". "Sploh ni vredno komentirati," je bil po razsodbi ogorčen tožilec Fabio De Pasquale. "V normalni državi se proces v zadevi Mills sploh ne bi začel," je dejal član Berlusconijeve stranke Ljudstvo svobode Gaetano Quagliariello. Eden izmed odvetnikov obrambe Piero Longo pa je povedal, da bi bili bolj zadovoljni z oprostitvijo.

Mills "globoko osramočen"
Sojenje v zadevi Mills je bilo večkrat prekinjeno zaradi Berlusconijevih premierskih obveznosti in zaradi imunitete, ki mu jo je za določen čas podelil parlament, zato ni bilo jasno, kdaj točno bo zadeva zastarala. Po izračunih tožilstva se to ne bi smelo zgoditi pred julijem letos, tričlansko sodišče pa je očitno drugače štelo čas. V isti zadevi je bil Mills leta 2009 na sodišču v Milanu obsojen na štiri leta in pol zapora, a je vrhovno sodišče v Rimu lani zaradi zastaranja obsodbo razveljavilo. Mills je sodišču decembra zatrdil, da je "globoko osramočen", ker je lagal, da mu je Berlusconi plačal za krivo pričanje. Povedal je, da je denar dobil od družabnika, za katerega ni želel razkriti, da sodeluje z njim.

Berlusconi vedno ušel kazni
Afera Mills pa ni edina, zaradi katere se je Berlusconi znašel pred sodiščem. Na milanskem sodišču zoper njega poteka proces v zadevi Ruby, kjer se mora zagovarjati zaradi spolnih odnosov z mladoletno prostitutko in zlorabe položaja. V primeru Mediaset je obtožen utaje davkov pri prodaji filmskih in televizijskih pravic, marca pa naj bi mu začeli soditi še zaradi domnevne pomoči pri objavi vsebine prisluškovanj telefonskim pogovorom. Že v letih 1997 in 1998 je bil obsojen na zaporne kazni zaradi korupcije, ponarejanja bilanc in nedovoljenega financiranja politične stranke, a se je pozneje kazni rešil z oprostitvijo ali zastaranjem.

'Preganjajo me brez dokazov'
Berlusconi je pred dnevi v časniku Il Giornale, ki je v lasti njegove družine, objavil pismo, v katerem je zapisal, da je služil državi po svojih najboljših močeh, nekateri sodniki pa mu to vračajo s preganjanjem. Kot že mnogokrat je poudaril, da ga preganjajo brez dokazov in da so se nanj spravili različni centri moči, ki jih moti, da je skušal spremeniti državo.

Brez razsodbe v primeru Mills