Silvio Berlusconi ima dveletno prepoved opravljanja javne službe. Foto: Reuters
Silvio Berlusconi ima dveletno prepoved opravljanja javne službe. Foto: Reuters

Leta 2006 je levosredinska koalicija pod vodstvom Romana Prodija tesno zmagala na volitvah. Nekaj mesecev po volitvah je senator Sergio De Gregorio prestopil k tedaj opozicijskemu Silviu Berlusconiju in mu leta 2008 pomagal zrušiti Prodijevo vlado.

Za uslugo naj bi mu Berlusconi plačal kar tri milijone evrov.

Senator je krivdo že priznal
Čeprav nekdanji italijanski premier vse obtožbe zanika, je senator De Gregorio svojo krivdo v zameno za nižjo kazen že priznal. Prav danes ga je sodišče v Neaplju obsodilo na 20 mesecev zapora.

Podkupovanja je uradno obtožen tudi nekdanji Berlusconijev sodelavec Walter Lavitolo, ki naj bi deloval kot posrednik pri vročitvi treh milijonov evrov podkupnine. Lavitola je danes na zaslišanju dejal, da "tudi če bi predal denar, ni nobenega dokaza, da bi vedel, da gre za podkupnino".

Berlusconija so nasprotniki do zdaj že večkrat obtožili kupovanja glasov, to pa je prvič, da je bil uradno obtožen zaradi domnevnega podkupovanja politika.

Nekdanji italijanski premier je bil zaradi utaje davkov pravnomočno obsojen na štiri leta zapora, zaradi česar mu grozi tudi izključitev iz senata - o tem mora odločati parlament. Ima tudi dveletno prepoved opravljanja javne službe.