Berlusconi se je pred volitvami pobotal s Severno ligo, zato bosta stranki skupaj nastopili pred volivci. Foto: EPA
Berlusconi se je pred volitvami pobotal s Severno ligo, zato bosta stranki skupaj nastopili pred volivci. Foto: EPA
Silvio Berlusconi in Angelino Alfano
Alfano (desno) je bogatašev zvesti sodelavec. Foto: EPA
Monti v središču volilne kampanje

"Dogovor je podpisan," je izjavil Berlusconi po dolgih ugibanjih o tem, ali bo njegovemu Ljudstvu svobode (PDL) uspelo zakopati bojno sekiro s stranko Severna liga in se podati v trd boj za glasove predvsem na severu države. V svojem slogu pa je nastop začinil še z izjavo: "Habemus Papam" (Imamo papeža).

Vodja Severne lige Roberto Maroni je po dogovoru o skupnem nastopu omenjenih strank na parlamentarih volitvah dejal: "Sklenili smo, da bo Berlusconi vodja koalicije, a v dogovoru je tudi jasno zapisano, da se ne bo potegoval za premierski stolček. Želim se mu zahvaliti za to potezo."

Napoveduje spremembe v gospodarstvu
Ob morebitni zmagi koalicije naj bi tako premier postal sekretar Ljudstva svobode in
nekdanji pravosodni minister Angelino Alfano, Berlusconi pa naj bi prevzel ministrstvo za gospodarstvo. Medijski mogotec je sicer predtem skrivnostno dejal, da ni še nič odločenega, da pa so ga dolga leta izkušenj naučila, da premier pravzaprav nima nikakršne moči.

Berlusconi, ki je vodenje zmernih sil in tudi položaj ministra za gosdpodarstvo še pred časom ponujal zdaj voditelju sredinskih strank Mariu Montiju, napoveduje, da bo povsem spremenil gospodarsko politiko vlade. Namesto politike varčevanja obljublja politiko večje javne porabe in s tem spodbujanja gospodarske rasti. Obljublja tudi znižanje plač poslancev, ukinitev javnega financiranja političnih strank in omejitev mandata poslancev na dva mandata.

V trdnem vodstvu levičarji
Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da bi koalicija Ljudstva svobode in Severne lige na parlamentarnih volitvah prejela okoli 25 odstotkov glasov, Monti z zavezniki okoli 14 odstotkov, medtem ko bi daleč največ prejela koalicija levih strank na čelu z Demokratsko stranko, okoli 45 odstotkov glasov.

Monti je v nedeljo zvečer v pogovoru na zasebni televiziji Sky sicer dejal, da se je pripravljen dogovarjati tudi z Berlusconijem, čigar povabilo, naj vodi zmerne politične sile, je predtem zavrnil in nastopil s svojo listo. Berlusconi se takšnega sodelovanja močno nadeja, saj bi, kot je že dejal, z Montijevimi volivci na volitvah zbrali 40 odstotkov glasov.

Monti v središču volilne kampanje